Razstava “Psalmi” Venka Cvetkova

V postnem času je v Kregarjevem in Meršolovem atriju na ogled razstava makedonskega slikarja Venka Cvetkova “Psalmi”.

Akademski slikar Venko Cvetkov iz Severne Makedonije je za postavitev razstave v naših razstavnih atrijih izbral dela iz zadnjega obdobja svojega ustvarjanja in jih zaokroženo predstavil pod naslovom Psalmi. Svojo izbiro je utemeljil z besedami:

V tem času „stresno radikalnih delitev“ likovna umetnost doživlja transformacijo in seveda marginalizacijo. S stališča samih ustvarjalcev je trenutek še bolj izzivalen (provokativen). Osebno menim, da je sodobni likovni nagovor postal podoben „psalmom“. Čutim, da je ves korpus življenja bistveno otežen s paradoksom in sovraštvom. Prav zaradi boljše sinhronizacije občutim svoj osebni likovni slovar (leksikon) kot vizualiziran psalm ali pa molitev, ki je transformirana v likovno delo.

Razstavo smo odprli v četrtek, 2. marca, ob 18. uri v Meršolovem atriju; avtorja in njegovo delo sta predstavila nekdanji slovenski veleposlanik v Severni Makedoniji prof. dr. Milan Jazbec in akad. slikar Matej Metlikovič, odprl pa jo je direktor zavoda mag. Anton Česen. Kulturni program ob odprtju so oblikovale z avtorsko glasbeno-plesno improvizacijo pianistka Sonja Bajc, baletna plesalka Lana Druškovič ter gledališka igralka in režiserka Simona Pinter, ki je interpretirala izbrane pesmi Milana Jazbeca.

Vabljeni k branju ali ogledu nagovora dr. Milana Jazbeca.

Razstava bo na ogled do 14. aprila 2023 v Kregarjevem in Meršolovem atriju.

Venko Cvetkov je makedonski umetnik, rojen v Štipu leta 1955. Po končani srednji umetniški šoli je nadaljeval študij na Višji pedagoški likovni šoli v Skopju in diplomiral leta 1976 pri prof. Spasu Kunoskem. Po odsluženi vojaščini v Beogradu je leta 1980 prišel v Ljubljano in vpisal študij slikarstva na Akademiji za likovno umetnost, kjer je leta 1984 diplomiral pri prof. Kiarju Mešku. Po zaključenem študiju se je vrnil v domovino, kjer je najprej deloval kot restavrator srednjeveških fresk ter hkrati razvijal tudi svojo smer sodobnega slikarstva, ob tem pa je oral ledino tudi na področju sodobne makedonske video umetnosti. Leta 1998 se je na Kreti izpopolnjeval v slikanju monumentalnih cerkvenih poslikav pod mentorstvom grškega „zografa“ (freskopisca) Spirosa Kalaidzantonakisa. Ob pedagoškem delu na Srednji umetniški šoli Lazar Ličenoski v Skopju, kjer je od leta 2007 do 2022 poučeval sodobno slikarstvo in srednjeveško pravoslavno cerkveno slikarstvo, je poleg samostojnega umetniškega ustvarjanja in razstavljanja poslikal v klasičnem pravoslavnem slogu tudi več monumentalnih cerkvenih prostorov v Makedoniji.

Pri slikarstvu Venka Cvetkova gre za postmoderni sintetični likovni slog na osnovi primarnega slikarstva in pop arta, pri čemer je enega od navdihov za svojo umetnost našel pri nemškem slikarju Sigmarju Polkeju. Sintezo ustvarja Venko Cvetkov tako, da v strukture sodobnega vizualnega konteksta oz. sodobnega likovnega sloga vključuje tudi elemente pravoslavne umetnosti, to je sekvence motivov srednjeveškega makedonskega slikarstva. Polje njegovega interesa je koncept krščanstva, v katerem ni konflikta med popularno kulturo in duhovnim razmišljanjem. Podobno kot pri Leonardu Cohenu, slikarju ljubem kantavtorju, ki je s svojo različico popularne glasbe navdihoval občinstvo in tako pokazal, da obstajajo dimenzije življenja, ki presegajo našo vsakdanjo resničnost. Venkove slike so polne sklicevanj na pravoslavno slikarstvo, pa tudi na svetopisemsko (Psalmi) in judovsko tradicijo (Talmud), a to izročilo na novo interpretira na popolnoma nove, čutno erotične in duhovne oziroma mistične načine.

(akademski slikar Matej Metlikovič)

© 2018 Zavod sv. Stanislava. Vse pravice pridržane.

Zavod sv. Stanislava Skip to content