Razstava s. Tine Dajčer “Rojstvo besede”

Ob zaključku šolskega leta v Meršolovem atriju postavljamo na ogled slikarsko razstavo s. Tine Dajčer “Rojstvo besede”.

V slikarskih delih s. Tine Dajčer se jasno kaže, da sama čuti umetnost in redovništvo kot eno in isto poklicanost – da je njeno likovno ustvarjanje predvsem služenje in jo v umetnosti vodi služeča, redovniška drža; pri svojem poslanstvu se posveča otrokom in mladim, o čemer pričajo tudi slikarska dela iz zadnjega obdobja njenega ustvarjanja, ki se sporočilno navezujejo na bivanjska vprašanja, stiske in iskanja mladih – ter na vprašanja, ki se jim odrasli nikakor ne smemo izogniti, kako jim prisluhniti, biti ob njih in z njimi. Ob razstavi, ki jo je naslovila Rojstvo besede, je napisala tudi istoimensko pesem:

Med štiri stene ujeta beseda.
Neizgovorjena.
Zaprta vrata nekega doma.
Nemiren strah, koraki odhoda.
Tišina, tišina, tesnoba.
A čez mnogo mnogo let,
ko srce zazna uho,
kjer bolečina je lahko izgovorjena,
vrata znova se odpro
in beseda je rojena.

Razstavo smo odprli s krajšim kulturnim programom v ponedeljek, 6. junija; glasbeni program so oblikovale dijakinje Škofijske klasične gimnazije: Ana Gregorčič je predstavila avtorsko uglasbitev Pavčkove pesmi Sreča, Elizabeta in Julija Tomac sta zaigrali violinski duo št. 6 R. M. Gli`era, Eliška Škaler pa je zapela svojo avtorsko skladbo Kar je zapustila predpomlad. Razstavo je odprl zavodski kaplan Martin Zlobko, na ogled pa je do 24. avgusta v Meršolovem atriju.

S. Tina Dajčer je bila rojena v Mariboru leta 1981. Odraščala je v Velenju in po končani gimnaziji odšla na študij likovne pedagogike v Maribor, kjer je diplomirala pri izr. prof. dr. Marjeti Ciglenečki pod naslovom Liturgična umetnost Marka Ivana Rupika. V tem obdobju je v njenem srcu tiho zorel tudi duhovni poklic in tako je leta 2005 vstopila v red šolskih sester svetega Frančiška Kristusa Kralja. Začetni redovni formaciji je sledilo delo na župniji, pripravništvo na Škofijski klasični gimnaziji v Ljubljani, dvoletna zaposlitev na Osnovni šoli Alojzija Šuštarja in sodelovanje pri delu z dijaki Škofijske klasične gimnazije, zlasti pri krožku likovnega snovanja, svoje slikarsko delo pa je predstavila tudi na samostojni razstavi v zavodski galeriji. Uspešno je končala tudi Katehetsko pastoralno šolo in dvoletni program integrativne geštalt pedagogike.

Leta 2013 je izpovedala večne zaobljube in odšla v Maribor, kjer je pastoralno delovala na župniji in občasno pomagala pri delu z mladimi v študentskem domu sv. Elizabete. Leta 2016 in 2017 je imela samostojni razstavi v Mariborski knjižnici Nova vas in v župniji Ljubljana-Dravlje, nato pa se v  študijskem letu 2017-2018  likovno izpopolnjevala v Firencah na Sacred Art School.

Po vrnitvi v Slovenijo je prevzela delo ravnateljice v Študentskem domu sv. Elizabete v Mariboru in delo na župniji. Ob rednem poslanstvu, ki ji je zaupano v provinci, rada sodeluje pri pripravi različnih duhovnih vaj, sooblikovanju ustvarjalno-duhovnih dni za dijake in študente ter organizaciji Učne pomoči in ustvarjalno-počitniških dni za otroke iz socialno šibkejših družin.

Likovni atelje sv. Leopolda Mandiča v Mariboru, v katerem ustvarja, tako vedno bolj postaja prostor srečanj, medsebojnega bogatenja, rasti in likovnega snovanja različnih generacij.

 

© 2018 Zavod sv. Stanislava. Vse pravice pridržane.

Zavod sv. Stanislava Skip to content