Razstava “Stop, cenzura!”

V vseh obdobjih zgodovine so nosilci družbene moči skušali nadzirati pretok idej in omejiti vpliv tistih, ki bi lahko škodile njihovim interesom. Postopkom, ki so jih od antike do danes oblikovali v ta namen, z eno besedo rečemo cenzura.
Razstava s pomenljivim naslovom STOP, CENZURA! predstavlja dejstva o prepovedani literaturi v Socialistični republiki Sloveniji od leta 1945 do 1991. Cenzura uradno sicer ni obstajala, kljub temu pa se je v skrivnem D fondu Narodne in univerzitetne knjižnice v petinštiridesetih letih nabralo skoraj sedemsto naslovov knjig. Izvemo, kaj je bilo zapisano na seznamu prepovedanih knjig takoj po koncu druge svetovne vojne, katere so bile štiri uradno prepovedane slovenske knjige, skozi usode nekaterih avtorjev, katerih pogledi so bili »nasprotni našemu gledanju na poglavitna življenjska vprašanja« pa spoznamo, da takratna cenzura ni poznala jasnih in nedvoumnih pravil, kar je tudi ena glavnih značilnosti totalitarnega komunističnega režima.
Razstavo bomo odprli v sredo, 29. marca, ob 11.00 z branjem prepovedane literature. Nezaželene in prepovedane pesnike in pisatelje bodo interpretirali sodelavci NUK. Razstava bo na ogled bo do 21. aprila 2017.

Zgibanka  

© 2018 Zavod sv. Stanislava. Vse pravice pridržane.

Zavod sv. Stanislava Skip to content