Slikarska razstava Janeza Kovačiča

V okviru praznovanj ob godu zavodskega zavetnika sv. Stanislava in ob osebnem jubileju akad. slikarja Janeza Kovačiča je v Kregarjevem in Meršolovem atriju na ogled slikarska razstava Janeza Kovačiča.

Janeza Kovačiča poznamo kot vsestranskega likovnega ustvarjalca – slikarja (v različnih tehnikah: olje, akvarel, freska, vitraj), grafika, restavratorja, oblikovalca –, ki že več kot 50 let sooblikuje slovenski umetnostni prostor, pomemben pa je tudi njegov slikarski prispevek pri slovenskih izseljencih v Kanadi in ZDA. Njegov opus obsega raznoliko motiviko – krajine, vedute, portrete, tihožitja, sakralne prizore itd. –, vseskozi pa ostaja zvest realistični slogovni usmeritvi, pri čemer išče svoj osebni slikarski izraz predvsem s slikovito govorico barvnih potez in svetlobnih učinkov.

Razstavo je odprl direktor zavoda mag. Anton Česen v torek, 22. novembra, ob 18. uri v Kregarjevem atriju, na ogled pa bo do 6. januarja. Glasbeni program ob odprtju so skupaj s svojo profesorico oblikovale učenke petja Neža Penko, Polona Rakar in Tina Zupančič iz razreda prof. Barbare Tišler.

Janez Kovačič se je rodil 1942 na Rakitni. Diplomiral je na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani leta 1968. Po diplomi je več let bival v Nemčiji, kjer se je izpopolnjeval v umetniškem zavodu Horst Ziethen v Kölnu in v Suddeutsche Kliesche Union v Münchnu kot grafični oblikovalec; leta 1972 se je strokovno izpopolnjeval v grafičnem zavodu Eurocrom iz Verone in na grafičnem inštitutu Hell v Kielu – Nemčija. Ob delu je vpisal podiplomski študij na Ijubljanski likovni akademiji, ki ga je zaključil leta 1975. Petindvajset let je poučeval kot profesor grafičnega oblikovanja in tehnologije na Srednji medijski in grafični šoli v Ljubljani. Ukvarja se s slikarstvom, grafiko, restavriranjem, izdelovanjem vitrajev in vodenjem likovnih delavnic. Je avtor preko sto štirideset barvnih oken v Sloveniji, Italiji, Kanadi in ZDA. Njegova dela se nahajajo v številnih javnih in privatnih zbirkah doma in v tujini, med drugim ima v Torontu v Slovenskem domu stalno zbirko del s slovenskimi motivi, cikel 20 slik velikega formata pa v Modri dvorani na Brezovici. Ob osebnem jubileju, osemdesetletnici življenja, je župniji Brezovica podaril petindvajset slikarskih del, ki so na ogled v Marijinem domu.

© 2018 Zavod sv. Stanislava. Vse pravice pridržane.

Zavod sv. Stanislava Skip to content