Slikarska razstava Kristine Vencelj

V oktobru je v Kregarjevem in Meršolovem atriju na ogled slikarska razstava Kristine Vencelj, ki jo je naslovila “V objemu lokvanja”.

Predstavitev širokega opusa svojega slikarskega dela v našem zavodu je Kristina Vencelj zasnovala v treh delih: v Kregarjevem atriju je postavila na ogled cikel lokvanjev, ki ga sestavljajo dela večjega formata, v predprostoru tega atrija slike arabesk manjšega formata, v Meršolovem atriju pa izbor motivno raznolikih del. Tovrstna zasnova lepo odraža značaj njenega ustvarjanja, saj v opusu slikarke, ki že več kot dve desetletji beleži slovenski likovni prostor, opazimo stalno in nenehno željo po spreminjanju, preizkušanju v novostih in posledično ustvarjanju v različnih slikarskih zvrsteh in tehnikah.

Umetnostni zgodovinar Blaž Korpnik je zapisal, da so “lokvanji motiv, s katerim se Kristina Vencelj identificira. Njihovo bogato simbolno govorico, ki so jo izoblikovale številne visoke civilizacije Bližnjega in Daljnega vzhoda, je slikarka obogatila še s svojo lastno. Naslikani so  v slogu minimalizma. Z mirno in izurjeno roko slikarka najprej zasnuje kompozicijo, ki jo skrbno oblikuje po matematičnih principih. Kot pravi, najprej s svinčnikom izriše posamezne komponente in obenem z ravnilom preverja razmerje med njimi. Rezultat je kompleksna mojstrovina, katere geometrična struktura je uglašena v zlatem rezu.”

Kristina Vencelj, ki živi in ustvarja v Novi Gorici, je že od otroštva čutila poklicanost k likovnemu ustvarjanju; razstavljala je že v osnovni šoli, svojo prvo samostojno razstavo pa je imela pri 19 letih, ko je še obiskovala gimnazijo v Novi Gorici. Nato je izobraževanje nadaljevala na Filozofski fakulteti v Ljubljani, na študiju slovenščine in umetnostne zgodovine. A želja po ustvarjanju je  prevladala, zato se je vpisala na Arthouse College for Visual Arts v Ljubljani na študij slikarstva, kjer je leta 2007 študij zaključila z diplomsko nalogo na temo Ornament v slikarstvu (s poudarkom na cvetu lokvanja).

Razstavo smo odprli v četrtek, 6. oktobra, ob 18. uri v Kregarjevem atriju; slikarko in njena dela je predstavil Blaž Korpnik, mag. umetnostne zgodovine, v glasbenem programu pa sta nastopili dijakinji ŠKG in učenki Glasbene šole Matije Tomca, violnistka Lana Rupnik in pianistka Pia Nahtigal.

Razstava je na ogled do 6. novembra.

© 2018 Zavod sv. Stanislava. Vse pravice pridržane.

Zavod sv. Stanislava Skip to content