Slikarska razstava Sare Križaj

Ob začetku novega šolskega leta vas vabimo v Kregarjev atrij na ogled razstave “Slike iz nejasnih misli” akad. slikarke Sare Križaj, alumne ŠKG.

Sara Križaj je po maturi na Škofijski klasični gimnaziji nadaljevala študij na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani, kjer je lansko leto diplomirala, sedaj pa nadaljuje magistrski študij slikarstva; vzporedno študira tudi klasično filologijo na Filozofski fakulteti. V preteklih letih je Sara kot mentorica sodelovala v Likovni šoli ŠKG in tako bo tudi letos v prvi polovici šolskega leta vodila likovno šolo.

Za razstavo v Kregarjevem atriju je izbrala cikel svojih slik iz zadnjih let in jih naslovila “Slike iz nejasnih misli”, razstavo pa je pospremila z naslednjimi besedami:

»Besede ne denejo dobro skritemu smislu, ta bo vselej vseeno nekoliko drugačen, če ga izgovoriš, nekoliko popačen, nekoliko nor  ̶  da, in tudi to je zelo dobro in mi je zelo všeč, tudi s tem zelo soglašam, da to, kar je nekemu človeku zaklad in modrost, drugemu vedno zveni kot norost.«

(Herman Hesse, Siddharta)

Prvi koraki v polje umetnosti so mi vedno razkrili neskladnost in neujemanje s taistim poljem umetnosti. Misli se nikoli niso poklopile in vsak nov poskus je razširil razliko. A zdi se mi, da čas uči, da je začetna nevednost pravzaprav nekakšen blagoslov, ki ga moramo ohranjati, da nam ne ostanejo nevidne prave poti. Ko se megla razblini, postanejo jasne tudi misli in podoba se kaže na mestu minimalne razlike, ki izstopa v izzvenu zadnjega glasu, ki se razblinja v tišino, ali v očesu nezaznavnih razlikah rečnega valovanja, ki se steka v pozabo.

Razstavo je odprl direktor Zavoda sv. Stanislava Anton Česen v četrtek, 2. septembra, ob 18. uri v Kregarjevem atriju. V kulturnem programu ob odprtju sta se s svojo glasbeno ustvarjalnostjo predstavila maturanta ŠKG Eliška Škaler in Jan Triler, nekdanja dijakinja Erika Primc pa je prebrala nekaj svojih pesmi.

Razstava bo na ogled do 12. oktobra.

© 2018 Zavod sv. Stanislava. Vse pravice pridržane.

Zavod sv. Stanislava Skip to content