Spominska razstava o slovakistu Viktorju Smoleju

V okviru tradicionalne izmenjave Treh slovanskih gimnazij Ljubljana – Krakow – Trenčin pripravljamo v sodelovanju z Oddelkom za slavistiko Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani spominsko razstavo o Viktorju Smoleju (1910–1992), prvem slovenskem slovakistu in tudi dijaku na predvojni Škofijski klasični gimnaziji v tedanjih škofovih zavodih. Razstava »Čitaj slovaško, beri slovensko« je nastala ob 70-letnici ustanovitve lektorata slovaščine na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani, za katerega je najbolj zaslužen prav Viktor Smolej.

Po maturi na klasični gimnaziji v Ljubljani je Smolej študiral slavistiko v Ljubljani in kasneje v Bratislavi. Celotno življenje je posvetil slovaški književnosti in v slovenski prostor vnašal vedenje o Slovaški skozi književne prevode, potopise, strokovne članke in kritike. Za svoje delo je prejel več nagrad, predvsem na Češkoslovaškem. Razstava ponuja vpogled v življenje in prevodno delo Viktorja Smoleja od tridesetih let 20. stoletja dalje. Skozi publicistiko, korespondenco in fotografije želi približati osebnost in delo tega pomembnega slovakista slovenski javnosti.

Avtorja razstave sta Špela Sevšek Šramel in Andrej Rozman, na ogled pa bo med 16. februarjem in 2. marcem 2018 v atriju pred cerkvijo v Zavodu sv. Stanislava.

Vabimo vas tudi na koncert zborov treh slovanskih gimnazij (Ljubljana – Krakow – Trenčin), ki bo v četrtek, 1. marca, ob 18h v Slovenski filharmoniji. Brezplačne vstopnice lahko rezervirate v tajništvu Škofijske klasične gimnazije (01/5822245).

© 2018 Zavod sv. Stanislava. Vse pravice pridržane.

Zavod sv. Stanislava Skip to content