“Zabris meja” – fotografski cikel Teje Gregorič

Na hodniku v pritličju gimnazije je v okviru letošnjih Dnevov evropske kulturne dediščine razstavljenih nekaj fotografij Teje Gregorič iz cikla Zabris meja.

Teja Gregorič je študentka 3. letnika vizualnih umetnosti in je v lanskem študijskem letu pri predmetu fotografija ustvarila cikel črno-belih fotografij, ki jih je posnela v našem zavodu, za naslov cikla pa je izbrala “Zabris meja”. Raziskovanje sence ima v fotografiji zagotovo poseben pomen in vlogo, poleg tega pa ta beseda odpira tudi številne pomene tudi v duhovnem, psihološkem in sociološkem pomenu. Za osrednji koncept projekta je zato izbrala igro senc in sama pravi, da se je “ob razmišljanju o tej temi takoj spomnila na zapuščene objekte in na misel mi je prišlo, kako brišemo sledi skozi zgodovino. To sem tudi povezala z zgodbami moje družine, grozote, ki so se zgodile na slovenskih tleh in se o njih ni govorilo. Bolečina, izdaja. Tako sem se vprašala, katere stavbe pravzaprav nosijo te spomine.” Odločila se je, da bo za projekt fotografirala Zavod sv. Stanislava, ki je svoja vrata odprl leta 1905 kot prva povsem slovenska gimnazija, a ga je nato v času 2. svetovne vojne zasedla nemška vojska, po koncu vojne je bilo v teh prostorih koncentracijsko taborišče in v nadaljnjih desetletjih do osamosvojitve Slovenije vojašnica JLA. Ob ustvarjanju tega projekta se je spraševala: “Lahko prostor nosi spomin? /…/ Iščem svetlobo. So spomini ostali, jih obujamo znotraj prostora, ali le nemo korakamo po hodnikih te mogočne stavbe?”

Za predstavitev na hodniku v pritličju gimnazije je izbrala štiri fotografije večjega formata in dodala  besedilo, s katerim je na akademiji predstavila svoj fotografski projekt. Fotografije so na ogled do konca oktobra.

© 2018 Zavod sv. Stanislava. Vse pravice pridržane.

Zavod sv. Stanislava Skip to content