Glasbena izmenjava na Poljskem ERASMUS+

Glasbene izmenjave na Poljskem smo se poleg Mešanega mladinskega pevskega zbora sv. Stanislava in Godalnega orkestra Glasbene šole Zavoda sv. Stanislava pod mentorstvom ravnatelja Draga Arka udeležile tudi tri učiteljice Glasbene šole v Zavodu sv. Stanislava – Lucija Kovačič (violina), Anja Rubil (flavta) in Nina Frank (orgle).

Na Glasbenem konservatoriju F. Chopina v Krakovu smo doživeli zelo lep sprejem. Za nas so pripravili zanimiv program. V torek dopoldne smo hospitirale pri skupinskem pouku harmonije in solfeggia, popoldne pa smo poslušale ure individualnega pouka (violine, flavte in orgel). Pouk orgel poteka v manjši orgelski dvorani na konservatoriju, kjer se izvajajo tudi izpiti, pomembnejši orgelski koncerti pa so organizirani v raznih cerkvah. Ker vsak instrument poučuje več profesorjev, smo imeli v naslednjih dneh možnost hospitacij pri različnih urah pouka ter tako spoznati različne metode poučevanja. Pri orglah je bilo kar zanimivo, saj so tudi mene povabili k poučevanju. Imela sem možnost ogleda zgodovinskih poljskih orgel v krakovski univerzitetni cerkvi ter preizkusiti čisto nove moderne orgle v cerkvi F. Kowalske.

Lucija je hospitirala pri urah violine na konservatoriju pri prof. Antoniu Cofaliku, Malgorzati Szuba Kmiecik, Piotru Marciaku in na osnovni šoli (učenje violine je izbirni predmet v osnovni šoli) pri učiteljih Pawlu Wojtowiczu ter Sylwii Morasiewicz Michna. Opremili smo se z novo, zanimivo literaturo avtorjev Antonia Cofalika in Pawla Wojtowicza (zbirke etud, avtorske etude, poloneze …). Zanimivo je bilo opazovati različne pristope poučevanja in odzive učencev nanje.

V Slovenijo smo se vrnili polni vtisov in novih izkušenj.

Nina Frank, prof.

 

Foto reportaža 1. del

Foto reportaža 2. del

Foto reportaža 3. del

Lucija Kovačič, prof.

 

© 2018 Zavod sv. Stanislava. Vse pravice pridržane.

Zavod sv. Stanislava Skip to content