Nagovor ravnatelja glasbene šole na zaključnem koncertu – Schubertiadi

Cenjeni poslušalci, zelo me veseli, da je naši glasbeni šoli, konkretno pevskemu in klavirskemu oddelku, uspel izreden podvig, da naši učenci petja in klavirja na nocojšnjem večeru izvajajo Schubertove pesmi.

Zakaj pravim podvig? Ker je Schubert eden najtežjih skladateljev za pevce kakor za pianiste oz. za vse ostale inštrumente, za katere je komponiral. Lahko bi rekli, da je interpretacijsko najtežji. Zato sem ponosen na moje kolege, da so se z našimi učenci lotili te velike naloge.

Seveda pa te naloge ne bi zmogli, če ne bi povabili medse izjemnega poznavalca Schuberta, prof. Nejca Lavrenčiča. Zelo smo mu hvaležni, da se je odzval našemu vabilu, saj je na tridnevnem seminarju več kot prepričljivo znal motivirati naše učence, kako je treba interpretirati Schuberta. Hvaležen sem mu za njegovo potrpljenje in znanje, s katerim ni motiviral samo naših učencev, temveč tudi nas profesorje in ponovno prebudil v nas glasbene sanje.

Schubertov večer se je odvil nadvse uspešno, posebej če se zavedamo, da so se naši mladi učenci prvič seznanili s tako težko literaturo. V Schubertovi glasbi je toliko odtenkov in barvnih plasti, ki podpirajo zelo zahtevna besedila o človekovem hrepenenju in razočaranju, pa tudi veselju. Mlademu človeku, ki je na pragu življenja in ima malo takšnih življenjskih izkušenj, to zvrst glasbene literature ni enostavno interpretirati. Zato smo bili tem bolj veseli pa tudi presenečeni nad njihovo nadvse skrbno pripravljenost in interpretacijo ter željo po čim globljem razumevanju.

To je bil večer naše glasbene šole, na katerega smo lahko upravičeno ponosni.

Drago Arko, prof.
ravnatelj glasbene šole

© 2018 Zavod sv. Stanislava. Vse pravice pridržane.

Zavod sv. Stanislava Skip to content