Predavanje Karla Gržana za učitelje glasbene šole

Te dni smo medse povabili gospoda Karla Gržana, duhovnika, lucidnega misleca in pronicljivega opazovalca sodobnega življenja, da spregovori učiteljem glasbene šole in prikaže svoj pogled na izzive sodobnega časa.

V daljšem uvodu je najprej spregovoril o vlogi glasbenika, glasbenega pedagoga pri poučevanju. Kako priti do ideala pedagoga pri učenju otrok, pri podajanju najglobljih skrivnostih glasbenega sveta. Spregovoril je o obnebju tihote, ki mora biti notranje segajoča. Ko se človek zmore umiriti in se dotakne najglobljega izraza tihote, ki je v prebujenju in sočutenju, takrat sledi zven, takrat človek zazveni. Zato so bili bardi-pevci izbrani od ljudi za ljudi, ki so s terapevtsko močjo zvena zdravili. Za njih se je izobraževanje začelo iz tihote, saj so se le v njej soočili s svojo celovito resničnostjo, da ni bilo v njih nič zamegljenega. Dober učitelj je moral imeti lastnost, dar odkriti v njih izvirnost zvena. Učenec se mora sprejeti v celoviti resničnosti. Zato so dobri učitelji z radostjo in igrivostjo živeli v samem sebi, s samim seboj, da so sami zazveneli.

Omenjena izkustva so pomembna navodila za glasbenike, da se znamo ujeti v valove poslanstva in tako skozi takšna spoznanja pridemo do mnogo globljih uvidov pri opazovanju otrok.

Predavanje oz. razmišljanje gospoda Karla Gržana je izredno obogatilo vse prisotne učitelje in nam tako dalo bogato popotnico za nadaljnje delo z otroki.

Drago Arko, prof.

© 2018 Zavod sv. Stanislava. Vse pravice pridržane.

Zavod sv. Stanislava Skip to content