Sv. maša v Pleterjah

V petek, 15. junija, je kolektiv glasbene šole obiskal kartuzijo Pleterje. Posebno duhovno in glasbeno doživetje je bila sv. maša v stari gotski cerkvi, ki jo je za nas daroval mag. Gregor Celestina. Akustika stare gotske cerkve v Pleterjah namreč omogoča, da v avtentičnem akustičnem ambientu še danes prisluhnemo zvokom, kot so jih poslušali ljudje v srednjem veku.

Barbara Tišler in Marta Močnik Pirc sta spoštovanje do glasbene tradicije patrov v Pleterjah izrazili z izborom glasbe. Med sveto mašo smo zapeli štiri pesmi Gregorijanskega korala.

Izjemno akustična cerkev z originalnimi »štimanicami« nam je omogočila posebno glasbeno doživetje, duhovnik Celestina pa nam je spregovoril o tišini in pavzah, brez katerih so vsi zvoki brez pomena. Vsak zvok nastane iz tišine. Prav tako kot se naša plodna dejanja lahko rodijo šele iz globin, ki pridejo na dan v tišini.

»Štimanice« so glinene resonančne posode, ki »štimajo« resonančni prostor pri izvajanju glasbe. Uglašene so na določene frekvence, ki se »ulovijo« v posode, vgrajene v zid in tako preprečijo grd odmev glasu. »Štimanice« so se pojavile že v antiki, uporabljali so jih v bizantinski arhitekturi, v karolinškem obdobju in v francoski in nemški romanski arhitekturi.

 

© 2018 Zavod sv. Stanislava. Vse pravice pridržane.