Utrinki s seminarja Ringato vzgoje

Drugi vikend v oktobru je v dvorani Hiše otrok potekal seminar Ringato vzgoje, ki se ga je udeležila naša učiteljica nauka o glasbi in solfeggia, Uršula Jašovec.

Gre za način glasbene vzgoje, kjer se otroci do tretjega leta starosti preko glasbe globlje povežejo s svojimi starši, otroci od tretjega do šestega leta pa preko skupinske igre z glasbenim pedagogom. Gre torej za koncept usmeritve s poudarkom glasbene vzgoje v zgodnjem otroštvu. Pri tem se madžarski skladatelj in pedagog Kodály osredotoča na razvoj dojenčka, na lepoto petja, veselje do igre in gibanja, gre za usvojitev znanja preko ujčkanja. Preko ujčkanja Ringato igre se otroci seznanijo z glasbeno barvo, tempom, jakostjo zvoka, višino glasu, odmevnost ritma, melodije, improvizacijo, gibanjem in stikom z glasbili. Poudarek je na pravih in prenosljivih glasbilih in petju otroških in ljudskih melodij, katere starši prenašajo svojim otrokom. Ringato je torej glasbeno-pedagoška metoda, ki izvira iz sosednje madžarske in sloni na temeljih Kodályevih delih.
Seminar, ki je potekal 13. in 14. oktobra, sta vodili madžarski pedagoginji in Ringato inštruktorici Ilena Groh in dr. Viktória Emese Gáll. Kljub temu, da se je tematika seminarja navezovala predvsem na razvoj otrok do tretjega leta starosti, sta voditeljici seminarja podali veliko uporabnih metod in elementov, katere lahko vsak glasbeni pedagog uporabi pri svojih urah predšolske glasbene vzgoje in glasbene pripravnice.

© 2018 Zavod sv. Stanislava. Vse pravice pridržane.

Zavod sv. Stanislava Skip to content