Z glasbo po Kregarjevi galeriji

V okviru letošnjega Kregarjevega dneva smo na predvečer Kregarjevega rojstnega dneva pripravili glasbeno vodenje po galeriji.

V sodelovanju z Glasbeno šolo Matije Tomca smo na predvečer rojstnega dneva slikarja in duhovnika Staneta Kregarja v četrtek, 9. novembra, ob 18. uri pripravili javno vodenje Z glasbo po Kregarjevi galeriji; ogled stalne zbirke Kregarjevih del so oblikovali učenci glasbene šole s svojimi profesorji. Po uvodni predstavitvi smo obiskovalce popeljali po galerijskih sobah in v vsaki  najprej orisali nekaj značilnosti Kregarjevega slikarstva ter dodali kakšno zanimivost iz njegovega življenja. Temu je sledil glasbeni nastop učencev različnih oddelkov:

Alexander Plantarič (klavir, mentorica Mateja Valič Presetnik): I. Albenz, Tango

Leonard Kolonič (klavir, mentorica Mateja Valič Presetnik): I. Albenz, Sonata v A-duru, 2. stavek

Lana Cindro (petje, mentorica Barbara Tišler): B. Ipavec, Zašlo je sonce za gore; B. Ipavec, Če na poljane rosa pade; klavirska spremljava Meta Kokošinek

Lana Rupnik (violina, mentor Drago Arko): P. de Sarasate, Introdukcija in tarantela; klavirska spremljava Meta Kokošinek

Ivona Alivojvodić (flavta, mentorica Annemarie Glavič): A. Honegger, Danse de la chevre

Tadej Cerkovnik (harmonika, mentorica Marija Vukoja Plavčak): J. Derbenko, Rock toccata

Večer je minil v zanimivem prepletu glasbe in slikarstva, odlični nastopi mladih glasbenikov so nam ustvarili izjemno glasbeno kuliso, tako da smo lahko Kregarjeve barvne simfonije doživeli v čisto posebni perspektivi – ali kot se je po dogodku odzval eden od obiskovalcev: “Nocojšnji Kregarjev glasbeni večer je bil res lepo doživetje! Oba sva bila vesela, da sva prišla in doživela mojstrove slike v različnih glasbenih atmosferah, ki so vsakič lepo sozvenele z njegovimi podobami.”

© 2018 Zavod sv. Stanislava. Vse pravice pridržane.

Zavod sv. Stanislava Skip to content