Zaključni koncert izbranih nagrajencev TEMSIG-a

“Jagoda na torti” letošnjega državnega glasbenega tekmovanja TEMSIG je bil zagotovo koncert vseh prvonagrajencev. Ta odmevni dogodek (spremljala ga je nacionalna TV) je tudi letos zopet potekal v Zavodu sv. Stanislava in napolnil najprej dvorano Matije Tomca, nato pa še cerkev sv. Stanislava. Potekal je prav na rojstni dan J. S. Bacha, 21. marca!

Letos so tekmovali mladi glasbeniki na sledečih glasbilih: orgle, harfa, kitara, vsa godala (violina, viola, volončelo, kontrabas), citre in komorne skupine s pihali. Nekateri udeleženci pa so se pomerili tudi v znanju solfeggia.

Slavnostni dogodek je potekal v dveh delih: najprej so, v dvorani Matije Tomca, vsi nagrajenci od predsednika tekmovanja prejeli nagrade. Ob tem so nam zaigrali izbrane kratke skladbe prvonagrajenci vseh disciplin, drugače povedano: na vsakem inštrumentu smo slišali po enega prvonagrajenca iz vnaprej dogovorjene starostne kategorije. Drugi del koncerta pa se je zgodil v zavodski cerkvi ob mogočnih zvokih orgel. Organizatorji smo na stopnišču med dvorano in cerkvijo prižgali svečke, ki so napravile posebno vzdušje in poslušalce skoraj samodejno pripeljale iz pritličja do cerkve sv. Stanislava. Tam smo na orglah slišali, kot že omenjeno na Bachov rojstni dan, Bachovo čudovito fugo v G-duru, nato pa še simfonično orgelsko skladbo francoskega skladatelja. Zanimivo je bilo, da so po koncertu številni obiskovalci še malce postali v cerkvi (čeprav so vedeli, da jih v pritličju že čaka posladek!) in si ogledovali mozaik p. Rupnika.

Prireditev je v naš Zavod pritegnila pedagoge in ravnatelje številnih slovenskih glasbnih šol ter vidne osebnosti našega glasbenega in šolskega sveta, predvsem pa seveda ponosne starše in sorodnike tekmovalcev, ki so menili, da je bil dogodek vzorno izpeljan in da so se lepo počutili.

To gre razumeti kot pohvalo usklajenemu kolektivu naše GŠ. Veseli smo, da je naša hiša gostiteljica tako lepih dogodkov, ki naša prizadevanja napravijo prepoznavna tudi širše po domovini.

doc. Dalibor Miklavčič

 

© 2018 Zavod sv. Stanislava. Vse pravice pridržane.

Zavod sv. Stanislava Skip to content