26. letni koncert zborov in orkestra Zavoda sv. Stanislava

V sobotnem večeru, 11. maja 2019, se je na odru Gallusove dvorane Cankarjevega doma zvrstilo več kot 400 glasov v devetih zborih in orkestru. Kot je v navadi, se je ob tej priložnosti predstavila celotna zavodska zborovska piramida, od osnovnošolcev do študentov. Mladi glasbeniki in njihovi pedagogi so pričarali še en nepozaben večer.

Letni koncert je odprl Godalni orkester Glasbene šole v Zavodu sv. Stanislava s finalnim stavkom Brittnove Simple Symphony.

Zatem so se jim na odru poleg gostov instrumentalistov pridružili Mladinski zbor Osnovne šole Alojzija Šuštarja (njegova dirigentka je Nadja Janežič), Mladinski mešani zbor sv. Stanislava Škofijske klasične gimnazije in Komorni zbor Megaron ter solista Marta Močnik Pirc (sopran) in Miha Zupanc Kovač (bariton). Pod dirigentsko taktirko Damijana Močnika so izvedli Mass of the Children skladatelja Johna Rutterja. Godalni orkester in gimnazijski zbor sta oktobra sodelovala pri izvedbi te maše v Krakovu na Poljskem, kjer sta bila na izmenjavi v okviru Erasmus+ projekta “Z glasbo v življenje”, tokratna izvedba pa je prva na slovenskih tleh v polni orkestrski različici. Prvič smo jo lahko slišali že v četrtek v Novem mestu, še ena priložnost za to pa bo v okviru Sakralnega abonmaja v četrtek, 16. maja, ob 19.30 v uršulinski cerkvi sv. Trojice v Ljubljani.

Po odmoru je sledil nastop Dekliškega zbora sv. Stanislava Škofijske klasične gimnazije, ki se je pod vodstvom dirigentke Helene Fojkar Zupančič predstavil z delčkom programa, ki so ga dekleta pripravila za turnejo po Kanadi in ZDA, s katere so se vrnila v začetku marca. Na Nacionalni konferenci ameriških dirigentov v Kansas Cityju so navdušila zahtevno strokovno publiko, prav nič drugače pa ni bilo ta večer v Cankarjevem domu.

Za dekleti so oder zavzeli najmlajši nastopajoči – Otroški pevski zbor Osnovne šole Alojzija Šuštarja z dirigentko Tadejo Kreča. Tudi oni so se predstavili s tremi pesmimi, ki smo jih že imeli priložnost slišati, ko so večkrat zelo uspešno uprizorili muzikal Žlobudrave bolhe avtorjev Tineta Beca in Tomaža Vrabiča.

Fantovski zbor 1. letnika Škofijske klasične gimnazije je pod vodstvom dirigenta Tineta Beca nastopil s slovensko ljudsko pesmijo Pozimi pa rožice ne cveto in venčkom pesmi skupine Queen.

Z biseri iz zakladnice zabavne glasbe je postregel tudi Študentski zbor sv. Stanislava, ki se je tokrat predstavil s pesmimi skupine ABBA, njihov dirigent pa je Erik Šmid.

Dekliški zbor 1. letnika Škofijske klasične gimnazije z dirigentko Marjetko Kozmus nas je popeljal v pravljični svet animiranega filma z Disneyjevim venčkom.

Kot zadnji se je z odlomki iz muzikala Les Misérables predstavil (Z)Mešani zbor Škofijske klasične gimnazije, ki ga vodi Helena Fojkar Zupančič. Nastop, ki je bil s kostumi in koreografijo prava paša tudi za oči, je bil nagrajen z že tretjimi stoječimi ovacijami tega večera.

Po nagovoru dr. Marine Rugelj, ravnateljice Osnovne šole Alojzija Šuštarja, so združeni zbori zapeli še dve pesmi – Tam, kjer sem doma in Triglav.

Poleg že omenjenih zborovodij imajo pomembne zasluge za še en navdušujoč letni koncert tudi mentor godalnega orkestra Drago Arko, koreografinji Tanja Pečenko in Mojca Sečkar, pianist Primož Bratina ter bend v sestavi Simon Prašnikar (klavir), Samo Vovk (bas kitara) in Nastja Vovk (bobni).

Fotografije: Janez Eržen

Prispevek o letnem koncertu v oddaji Obzorja duha

© 2018 Zavod sv. Stanislava. Vse pravice pridržane.

Zavod sv. Stanislava Skip to content