Dobre gradnje ni brez dobrega načrta

Tradicionalni uvod v novo šolsko leto, skupni izobraževalni dan za vse pedagoške delavce Zavoda sv. Stanislava, se je letos odvijal v četrtek, 22. avgusta. Osrednja tema dneva, o kateri bomo še precej razmišljali in razpravljali ter jo predvsem skušali živeti, je bila: “Skupaj gradimo mostove”.

Vsi skupaj, tudi sodelavci iz skupnih služb, smo dan začeli s sveto mašo, ki jo je v cerkvi sv. Stanislava ob somaševanju zavodskih duhovnikov daroval škof msgr. dr. Franc Šuštar. V nagovoru je poudaril našo duhovniško in preroško službo ter kraljevsko dostojanstvo, ki smo jih vsi prejeli s krstom. Spomnil je, da že sama beseda pontifex (duhovnik) pomeni graditelja mostov. Vsi se moramo truditi za gradnjo vezi med ljudmi ter med Božjim in človeškim.

Po zajtrku se je program nadaljeval v dvorani Matije Tomca z direktorjevim pozdravom in kratkim povzetkom poletnega dogajanja v zavodu, kjer je bilo zelo pestro kljub šolskim počitnicam. Direktor Tone Česen se je zahvalil dosedanjima ravnateljicama Marini Rugelj (Osnovna šola Alojzija Šuštarja) in Nadi Zupančič (Študentski dom Janeza F. Gnidovca) ter predstavil in pozdravil nove sodelavce, med njimi prihodnjo ravnateljico osnovne šole Nušo Pohlin Schwarzbartl ter gimnazijskega kaplana, letošnjega novomašnika Gregorja Bregarja.

Sledila je duhovna spodbuda, ki jo je pripravil Marko Rijavec, župnik v Idriji. Za izhodišče je vzel svetopisemski odlomek iz Markovega evangelija, v katerem se Jezus sreča z bogatim človekom, ki ga zanima, kaj naj stori, da bo deležen večnega življenja (Mr 10,17–22). Zaustavili smo se predvsem pri razmišljanju, kaj je tisto eno, kar po Jezusovih besedah manjka temu človeku, ki teži k samozadostnosti. Vedno nam nekaj manjka, nekaj, kar ima drug človek, do katerega lahko začnemo graditi most, ko se zavemo, da tega človeka potrebujemo. Vsak človek, ki stopi v moje življenje, ima nekaj zame.

Drugi gost, ki je pod naslovom “Se da drugače?” spregovoril o svojih izkušnjah, je bil Emir Jušič, ravnatelj OŠ Nove Jarše. Med drugim je kot zborovodja zaslužen za nastanek Rock mulčkov, ki so s svojimi nastopi in sodelovanjem s številnimi uveljavljenimi slovenskimi glasbeniki precej presegli okvire šolskega pevskega zbora.

Pred kosilom smo po omizjih razmišljali in nizali predloge, kako lahko gradimo mostove kot posamezniki, kot aktivi oz. druge skupine in kot enote našega zavoda.

V nadaljevanju so bili nekateri sodelavci, ki so že na različne načine sodelovali z drugimi enotami, povabljeni k podelitvi svoje izkušnje. Sledilo je še malo bolj konkretno načrtovanje “mostogradnje” po aktivih.

Za zaključek programa je direktor predstavil dosedanje delo pri oblikovanju vizije našega zavoda za naslednja leta, Gregor Bregar pa je vsem zbranim podelil novomašni blagoslov.

© 2018 Zavod sv. Stanislava. Vse pravice pridržane.

Zavod sv. Stanislava Skip to content