Izjemno priznanje Heleni Fojkar Zupančič

Na predvečer svetovnega dneva učiteljev, v torek, 4. oktobra, je naša Helena Fojkar Zupančič prejela Nagrado Republike Slovenije za izjemne dosežke na področju šolstva za leto 2016. Izjemno veseli smo, da jo imamo že več kot 20 let z nami in počaščeni, da smo lahko ponudili prostor, kjer je za glasbo in radost bivanja navdušila že številne naše dijakinje in dijake.

 

Helena Fojkar Zupančič

Prof. Fojkar Zupančič je nagrado prejela na jubilejni, 50. podelitvi priznanj, ki so jih najzaslužnejšim delavcem v šolstvu kot izredno družbeno priznanje pod imenom Žagarjeve nagrade pričeli podeljevati leta 1957.

Na prireditvi, ki je potekala v Grand Hotelu Union, sta zbrane nagovorila predsednik republike Borut Pahor in ministrica za izobraževanje, znanost in šport dr. Maja Makovec Brenčič. Priznanja so za tem podelili 11 pedagoškim delavcem, ki jih je kot najuspešnejše prepoznal odbor za podeljevanje nagrad Republike Slovenije na področju šolstva, ki ga imenuje Vlada RS, na predlog ministra. Odboru trenutno predseduje prof. dr. Ljubica Marjanovič Umek.

V svoji obrazložitvi nagrade Heleni Fojkar Zupančič za izjemne dosežke na področju glasbenega šolstva so v odboru zapisali:

 

 

Helena Fojkar ZupančičHelena Fojkar Zupančič se je glasbeno izobraževala na Srednji glasbeni šoli Ljubljana in na Akademiji za glasbo Univerze v Ljubljani, kjer je diplomirala na programih Glasbena pedagogika in Petje. Pedagoško je sprva delovala kot učiteljica nauka o glasbi na Glasbeni šoli Litija, nato nekaj let kot profesorica glasbe na Gimnaziji Litija, od leta 1994 pa je učiteljica vokalne tehnike in zborovodkinja na Škofijski klasični gimnaziji v Ljubljani.

 

Kot predana pedagoginja otroke in mladino vsa leta navdušuje za kakovostno glasbeno ustvarjanje in je zelo uspešna tudi na področju sodobne popularne zborovske glasbe. Izjemno pomemben del dejavnosti glasbenega pedagoga v splošnem šolstvu predstavlja zborovodstvo in na tem področju so njeni uspehi še posebej veliki, saj so različni zbori (Dekliški zbor sv. Stanislava Škofijske klasične gimnazije Ljubljana, Zbor gimnazije Litija in Zbor sv. Nikolaja Litija) pod njenim vodstvom prejeli številne visoke mednarodne in nacionalne nagrade, gostovali po celi Evropi ter večkrat sodelovali s profesionalnimi orkestri. Kot dirigentka je sodelovala s profesionalnima zboroma KZ RTV Slovenija in KZ Slovenske filharmonije, piše strokovne članke ter predava na seminarjih ZRSŠ. Zavoljo teh uspehov se uvršča med najboljše slovenske zborovodje in dosega visoko mednarodno raven.

 

Helena Fojkar ZupančičMorda še pomembnejše od različnih nagrad pa je dejstvo, da je Helena Fojkar Zupančič s svojo strokovnostjo, vztrajnostjo in energijo privzgojila ljubezen do glasbe in aktivnega muziciranja generacijam mladih. Med njimi so nekateri, tudi zaradi njenega zgleda, postali poklicni glasbeniki, odlični pevci, glasbeni pedagogi ali zborovodje.

 

 

Direktor Zavoda sv. Stanislava in vsi zaposleni
se pridružujemo vsem čestitkam in Heleni želimo
še veliko veselja, ustvarjalnih navdihov, moči in sproščenih trenutkov
pri njenem pedagoškem delu.

© 2018 Zavod sv. Stanislava. Vse pravice pridržane.

Zavod sv. Stanislava Skip to content