Mladost iz zrn sonca stkana

Zavod sv. Stanislava je v praznovanje jubilejnega leta srebrnih jubilejev gimnazije in dijaškega doma ter desetletnice osnovne šole vstopil s pravim glasbenim praznikom. Mladostna razigranost in ubranost, 9 zborov in 2 orkestra, več kot 500 nastopajočih in mogočnost Brucknerjevega Te Deuma bodo v vseh prisotnih pustili trajen vtis.

V nedeljo, 13. maja, je v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma potekal jubilejni, 25. letni koncert zborov in orkestra Zavoda sv. Stanislava. Letošnji koncert je bil zasnovan nekoliko drugače, neklasično. Namesto predstavitev posameznih zborov so se ti v prvem delu združevali in pripravili izvedbe različnih priredb in novitet.

Koncert so s prvo skupno točko, prepletom ljudskih pesmi z naslovom Alba/Zarja, pod vodstvom Damijana Močnika in Helene Fojkar Zupančič otvorili Dekliški zbor sv. Stanislava Škofijske klasične gimnazije, Mladinski mešani zbor sv. Stanislava Škofijske klasične gimnazije ter Komorni zbor Megaron, kot solisti pa so nastopili Manca Križnar, Manca Malovrh in Marko Starbek.

Naslednji se je z venčkom ljudskih pesmi Vigred /Pomlad predstavil Otroški zbor Osnovne šole Alojzija Šuštarja pod vodstvom Kristine Štemberger, nastop pa je spremljala tudi improvizacija na ljudska glasbila, za katero je poskrbel Janez Jocif. S priredbami ljudskih pesmi Veselo srce pa se je predstavil tudi Mladinski zbor Osnovne šole Alojzija Šuštarja pod vodstvom Nadje Janežič. Slovenske ljudske pesmi je za pevce različnih zborov tkal in prepletal Damijan Močnik.

Trem glasbenim točkam, ki jih je pripravilo pet zborov Zavoda sv. Stanislava, je sledil pozdravni nagovor direktorja mag. Antona Česna. Direktor je v svojem nagovoru izpostavil geslo prazničnega leta Mladost iz zrn sonca stkana in razmišljal o iskanju, rasti, priložnostih in izzivih, ki spremljajo otroke in mlade:

Otroštvo in mladost sta polna iskanja svoje lastne prihodnosti in svojega mesta v svetu. Prepletajo se veseli in žalostni trenutki, radostna spoznanja in boleče izkušnje. Skozi vse pa seva Božji Duh, ki daje rast, upanje in pogum. Vsak človek je edinstven, s svojo lastno osebno izkušnjo, ki kot zrno nosi v sebi življenjsko moč, da vzklije in raste. A za polno življenje mora odmirati sebi, se soočiti z izzivi, da se odpre za novo, nepričakovano, presenetljivo. Z vzgojnim programom, ki smo ga oblikovali, se trudimo spremljati mlade, da se odprejo za moč življenja, ki je položena v njih. Raznolike dejavnosti, ki nas povezujejo, omogočajo rast ne le v znanju, temveč tudi v pestri paleti vseh drugih razsežnosti življenja: telesni, čustveni, duhovni. Ustvarjalnost, ki je odsev Božjega delovanja v človeku, dobiva svojo konkretno podobo v mnogih pobudah, ki jih mladi predlagajo in uresničijo. Ko se človek odpira samemu sebi, se odpira tudi za drugega. In tako nastaja vzgojna skupnost, ki kar sama po sebi kliče, da človek ne živi samo zase, da ne gleda samo nase, temveč da darove, talente in sposobnosti deli z bližnjimi in ob njih tudi sam tke niti svoje prihodnosti.

V nadaljevanju je še poudaril pomen hvaležnosti za to, kar drug drugemu dajemo, in čestital pevskim zborom ter glasbenim pedagogom za mednarodne nastope in uspehe. Celoten direktorjev nagovor lahko preberete na tej povezavi.

Naslednji so se na odru z venčkom zimzelenih slovenskih popevk predstavili pevci Fantovskega zbora 1. letnika Škofijske klasične gimnazije ter pevke Dekliškega zbora 1. letnika Škofijske klasične gimnazije. Zborovodski mesti sta si predajala Marjetka Kozmus in Tine Bec, slednji pa je Zimzeleni venček tudi zasnoval in priredil. Koreografija je delo Mojce Sečkar, kot solistki sta nastopili Vesna Bukovnik in Aja Koblar Tutič, za instrumentalno spremljavo pa so poskrbeli Miha Friedrich na tolkalih, Jure Brunšek na basu in Lovro Frelih na klavirju.

Prvi del koncerta se je sklenil z nastopom (Z)mešanega zbora Škofijske klasične gimnazije in Študentskega zbora sv. Stanislava, ki so, tokrat na odru brez taktirke zborovodij Helene Fojkar Zupančič in Erika Šmida, navdušili s prepletom pesmi skupine The Beatles. Koreografijo je sestavila Tanja Pečenko, za glasbo so poskrbeli instrumentalisti Friedrich, Brunšek in Frelih, zasnovo in izbor pesmi za The Beatles best of songs je pripravila Helena Fojkar Zupančič, kot solisti pa so se predstavili Lucija Tomc, Lara Nina Marinček, Lucija Janc Novak, Magdalena Rode, Polona Mežnar, Nik Česenj Vodovnik, Martin De Luisa, Jernej Debevec in Martin Štrancar. Občinstvo je bilo navdušeno in je nastop sprejelo s stoječimi ovacijami.

V drugi del koncerta nas je s pozdravom obletnici popeljal dirigent in muzikolog mag. Tomaž Faganel. Veliki finale koncerta s 591 nastopajočimi je predstavljal slovesno izvedeni mogočni Te Deum, skladatelja Antona Brucknerja. Zanj se je združilo preko 400 pevcev, orkestru Glasbene šole v Zavodu sv. Stanislava pa se je pridružil še orkester konservatorija F. Chopina iz Krakova, s katerim zavod sodeluje v okviru izmenjave Erasmus+ Z glasbo v življenje. S svojimi solističnimi nastopi so izvedbo obogatili Marta Močnik Pirc, Sabina Gruden, Martin Sušnik in Marcos Fink.

Veselimo se, da vam bomo v prihodnjih dneh lahko postregli s še večjo količino slik, posnetkov in drugega gradiva. Hvala vsem, ki podpirate tudi to glasbeno plat našega delovanja, in predvsem hvala vsem mladim ter tem, ki mlade vodite. Hvala za vašo energijo, voljo in vse vloženo delo.

Za zgornji posnetek in prenos v živo na YouTube najlepša hvala študentom FE UL in njihovim mentorjem ter Tadeju Sadarju in Radiu Ognjišče za zvok.

© 2018 Zavod sv. Stanislava. Vse pravice pridržane.

Zavod sv. Stanislava Skip to content