Poseben začetek

Kot je v enem izmed nagovorov izpostavil ljubljanski nadškof msgr. Stanislav Zore, ki je v našem zavodu preživel dobršen del letošnjega prvega šolskega dneva, je vsak začetek poseben že sam po sebi. Za letošnji 1. september pa to lahko trdimo z vseh vidikov, saj je bilo marsikaj drugače kot v preteklih letih, nikoli se na primer še ni zgodilo, da bi se dijaki v šolske klopi vračali po skoraj šestih mesecih. Najpomembnejše pa je, da tudi vsi omejevalni ukrepi niso skazili veselja ob ponovnem (ali prvem) snidenju.

Prvi so ga (snidenja in veselja ob njem) bili deležni v dijaškem domu, kamor se je skupaj z dijaki življenje vrnilo že na predvečer novega šolskega leta.

Maša, ki jo je v torkovem jutru daroval g. nadškof, je tokrat potekala v športni dvorani osnovne šole, poleg profesorjev pa so se je udeležili le dijaki 1. letnika Škofijske klasične gimnazije in pevci iz višjih letnikov. Kot je v uvodu poudaril direktor Zavoda sv. Stanislava mag. Anton Česen, pa smo bili v duhu povezani z vsemi v našem zavodu in vsemi otroki in mladimi, ki danes stopajo prvič ali ponovno v šolske klopi.

G. nadškof je spregovoril o usposabljanju za to, da bomo v družbi in svetu stopili na mesto, na katerem nas Bog potrebuje, kjer bomo torej izpolnjevali Njegovo voljo. Izpostavil je pomen srečanja z drugim, s samim seboj in z Bogom. Dijake in vse zbrane je spodbudil, naj se podamo na srečanje, da bomo zmogli izpolniti Očetovo voljo.

Zvočni posnetek maše

Dijake 1. letnika je nagovoril ravnatelj Škofijske klasične gimnazije Simon Feštanj, zatem pa so jih njihovi razredniki povabili na prvo fotografiranje z novimi sošolci in naprej na uvodno srečanje oddelčne skupnosti, ki je bilo posvečeno medsebojnemu spoznavanju in spoznavanju šole.

Tradicionalnega prvoseptembrskega skupnega srečanja vseh otrok in mladih iz Zavoda sv. Stanislava z državno himno in dvigom slovenske zastave v danih razmerah nismo mogli organizirati, zato so jih na forumu med obema zavodskima stavbama zastopale le po ena skupina oz. razred iz vrtca, osnovne šole in gimnazije. Ostali učenci in dijaki so dogajanje spremljali z neposrednim prenosom v svojih učilnicah.

Nagovor direktorja zavoda:

Dragi otroci Vrtca Dobrega pastirja, drage učenke in učenci Osnovne šole Alojzija Šuštarja in glasbene šole, drage dijakinje in dijaki Škofijske klasične gimnazije in Jegličevega dijaškega doma, drage študentke in študenti v Študentskem domu Janeza Frančiška Gnidovca, dragi vzgojitelji, učitelji, profesorji in ravnatelji ter drugi uslužbenci, dragi starši, spoštovani gospod nadškof Stanislav!

Pred skoraj sto leti se je rodil nadškof Alojzij Šuštar, po katerem nosi ime naša osnovna šola. Osem let je kot gimnazijec obiskoval Škofijsko klasično gimnazijo in vse življenje nosil izredno lepe spomine na svoje šolanje v zavodu. Posebej je izpostavil prizadevanje vseh, da bi mladi odrasli v celostno zrele ljudi. Da so prejeli dobro znanje in da so gojili kulturo srca. K temu pomaga hvaležnost za vse, kar vsak dan prejemamo, in zvestoba notranjemu klicu, ki nam ga daje Bog. Zato je svoje življenje oblikoval ob stavku Božjo voljo spolnjevati. Prizadeval si je za resnico, pravičnost, mir in ljubezen, svobodo in srečo. In predvsem za odprte odnose z vsemi ljudmi.

Imel je globoko željo, da bi zavod ponovno zaživel, in leta 1992 je ustanovil Zavod sv. Stanislava ter po upokojitvi živel pri nas.

V spomin na nadškofa Šuštarja nas bo spremljalo njegovo življenjsko vodilo. Naj skrivnostni glas, ki govori v našem srcu, v vas prebuja čudenje za vse novo – novo znanje, nove odnose, za prihodnost.

Pogumno in korajžno v novo šolsko leto.

 

Po gimnazijskih prvošolcih so se v športni dvorani zbrali še osnovnošolski skupaj s starši. G. nadškof je na kratko nagovoril tudi njih in blagoslovil šolske torbe najmlajših učencev Osnovne šole Alojzija Šuštarja.

G. nadškof je pot nadaljeval v Vrtec Dobrega pastirja, ki se je z današnjim dnem povečal za eno skupino z imenom Kekci, in blagoslovil njihovo novo igralnico.

Na koncu pa je na gimnaziji obiskal še vseh pet razredov 4. letnika in bodoče maturante spodbudil z nagovorom in blagoslovom.

© 2018 Zavod sv. Stanislava. Vse pravice pridržane.

Zavod sv. Stanislava Skip to content