Praznovanje ob godu sv. Stanislava

Tako kot celotno leto 2020 je bilo posebno tudi praznovanje godu zavodskega zavetnika sv. Stanislava Kostke 13. novembra. Pri praznični maši in na slavnostni akademiji smo se zbrali na daljavo, vsak s svojega doma, kjer smo dogajanje spremljali v spletnem prenosu.

Sveto mašo je v cerkvi sv. Stanislava s skupnostjo zavodskih duhovnikov daroval ljubljanski nadškof metropolit msgr. Stanislav Zore OFM; otroci, mladi in zaposleni v zavodu pa so pri njej sodelovali tudi s pripravo besedil prošenj in uvodov ter posnetimi zahvalami.

G. nadškof je ob zgledu sv. Stanislava, ki je moral za uresničitev svoje velike želje vstopiti k jezuitom premagati močno nasprotovanje svojih domačih in neštete kilometre poti, izpostavil pomen pravega pristopa k oviram, ki nam jih na pot postavi življenje. Ob njih ne smemo obupati niti jih ne zanikati, pač pa poiskati način, da jih obidemo oziroma premagamo. Če je tudi naše vodilo, da želimo živeti, kakor je všeč Bogu, ovire postanejo zgolj smerokazi, ki nam pomagajo pri usmerjanju na pravo pot. Tudi življenje nadškofa Alojzija Šuštarja kaže, da življenje po Božji volji nikakor ni dolgočasno; je pa dinamično, včasih zahtevno in vedno izpolnjeno. G. nadškof je vsem virtualno zbranim zaželel, da bi bile ovire zgolj izziv za večjo prizadevnost, iznajdljivost in ustvarjalnost in naj sv. Stanislav s svojo priprošnjo pripomore, da se bomo lahko čim prej vrnili v prostore zavoda, ki nosi ime po njem, in se naužili medsebojne bližine, ki jo tako zelo potrebujemo.

Pridiga nadškofa Stanislava Zoreta

Na daljavo nas je pozdravil tudi predsednik Republike Slovenije g. Borut Pahor in nam posredoval posnetek svojega nagovora o dr. Alojziju Šuštarju, ki ga je imel na torkovem simpoziju ob izidu znanstvene monografije “Nadškof Alojzij Šuštar: 100-letnica rojstva”.

Pri sooblikovanju slavnostne akademije, ki je bila pod režisersko taktirko Mojce Lavrič posneta vnaprej, so svoje ustvarjalne moči združili alumni Škofijske klasične gimnazije ter otroci, mladi in zaposleni v Zavodu sv. Stanislava. Točke so se prepletale z mislimi nadškofa dr. Alojzija Šuštarja, katerega življenjsko pot in močno povezanost z Zavodom sv. Stanislava je v uvodnem nagovoru orisal direktor zavoda mag. Anton Česen, ter pogovorom z dr. Karlom Gržanom. Ravnateljica osnovne šole in ravnatelj gimnazije sta posebej nagovorila lanske devetošolce ter maturante, vključena pa je bila tudi razglasitev vpisanih v zlati knjigi osnovne šole in gimnazije ter pohvaljenih za uspeh na maturi.

Pozdrav in nagovor direktorja zavoda mag. Antona Česna

Nagovor ravnatelja ŠKG Simona Feštanja in ravnateljice OŠAŠ Nuše Pohlin Schwarzbartl

Zbrali smo tudi nekaj utrinkov spremljanja maše in akademije na domovih.

© 2018 Zavod sv. Stanislava. Vse pravice pridržane.

Zavod sv. Stanislava Skip to content