Priznanje Nadškofije Ljubljana za gospo Vlasto Doležal Rus

Na nedavni akademiji ob praznovanju godovnega zavetnika Zavoda sv. Stanislava je ljubljanski nadškof metropolit msgr. Stanislav Zore slavnostni govornici, nekdanji ravnateljici glasbene šole v zavodu, podelil nadškofijsko priznanje za njen dragocen prispevek na področju katoliškega glasbenega šolstva in za širjenje krščanskih vrednot v družbi.

Priznanje, ki je bilo za gospo Doležal Rus presenečenje, ji je msgr. Zore podelil neposredno po nagovoru, ki ga je imela ob slavnostni akademiji, na kateri smo v Zavodu sv. Stanislava med drugim obeležili 20-letnico glasbene šole, ki jo je sama vodila dobrih 5 let. V nadaljevanju objavljamo obrazložitev priznanja:

“Vlasta Doležal Rus, pianistka, komorna glasbenica, pedagoginja, žena in mati, je izjemna osebnost, ki pušča neizbrisne sledove na področju umetniškega ustvarjanja in glasbene pedagogike, prav tako pa je dejavna tudi v širšem družbenem dogajanju.

Študirala je v Mariboru pri prof. dr. Romanu Klasincu. Redni študij je nadaljevala na Akademiji za glasbo v Ljubljani pri odličnem slovenskem pedagogu, pianistu prof. Marjanu Lipovšku, pri katerem je zaključila tudi podiplomski študij. Na začetku svoje kariere je opravljala svoje pedagoško poslanstvo na glasbeni šoli Žalec, nato pa na glasbeni šoli Franca Šturma v Ljubljani. Kmalu za tem je postala višja umetniška sodelavka na Akademiji za glasbo. Tu je delovala kar 22 let. To je tudi obdobje, ki jo je pomembno zaznamovalo kot pretanjeno umetnico pianistko. S svojim profesionalnim in muzikalno intelektualnim pristopom je močno posegla v slovensko glasbeno življenje. Vlasta D. Rus je bila zelo iskana pianistka spremljevalka, saj je dolgo let sodelovala na različnih seminarjih svetovno znanega violinista in pedagoga Igorja Ozima. Kot pianistična spremljevalka je koncertirala z različnimi mednarodno uveljavljenimi umetniki, med drugimi tudi s prvim flavtistom Münchenske filharmonije Michaelom Koflerjem, s prvim koncertnim mojstrom Tonhalle orkestra iz Züricha Primožem Novšakom, s čelistom Milošem Mlejnikom in flavtistko Ireno Grafenauer.

S temi bogatimi izkušnjami je leta 2002 prevzela vodstvo Glasbene šole v Zavodu sv. Stanislava, ki jo je odlično in odgovorno vodila do upokojitve leta 2007. Njene dragocene mednarodne izkušnje so vnesle v glasbeno šolo nove energije z visokimi profesionalnimi standardi. Pod njenim vodstvom je glasbena šola doživela velik razcvet. Kot pianistka in pedagoginja je s svojo osebnostjo močno prežela sam kolektiv, kateremu je bila s svojimi izkušnjami tudi velik zgled. Veliko njenih učencev je nadaljevalo šolanje na višjih stopnjah. S svojimi konstruktivnimi idejami je sodelovala pri širjenju dejavnosti znotraj Zavoda sv. Stanislava in še bolj povezala delovanje glasbene šole z ostalimi enotami v zavodu.

Vlasta Doležal Rus je pretanjena in občutljiva opazovalka, ki ji ni vseeno, v kakšni družbi živimo, zato se tudi zavzeto vključuje v javnem življenju pri organizaciji različnih kulturnih dogodkov (npr. Prebudimo Slovenijo), pa tudi s komentarji tedna na Radiu Ognjišče. Zavzema se za širjenje krščanskih vrednot v družbi in išče načine, kako bi bogato izročilo krščanske kulture prenesli na mlajše rodove.”

 

Od samega praznovanja je sicer res že teden dni, smo pa v tem času pripravili prvi posnetek z akademije. Gre za posnetek skladbe Hvalnica našega profesorja Primoža Bratine, s katero se želimo v zavodu na svoj način pridružiti čestitkam prof. Vlasti Doležal Rus. “Vse je glasba!”

© 2018 Zavod sv. Stanislava. Vse pravice pridržane.

Zavod sv. Stanislava Skip to content