Prvi šolski dan

Za vse, ki so se po več kot dveh mesecih vrnili v Zavod sv. Stanislava ali so vanj vstopili prvič, je današnji dan začetek nečesa novega. Podajajo se na pot, ki je še ne poznajo, in se sprašujejo, kam jih bo le-ta peljala.

V uvodu v sveto mašo, ki jo je za gimnazijce, njihove profesorje in starše daroval ljubljanski nadškof Stanislav Zore, je direktor Zavoda sv. Stanislava Roman Globokar dejal, naj si v tem letu še posebej prizadevamo za resnično, dobro in lepo.

Nadškof je v svojem nagovoru dijake spodbudil, naj se ne odpovedo sklepom, ki so si jih zadali ob začetku leta, predvsem pa naj se ne odpovedo ciljem. Poudaril je, da znamenje, da gredo proti cilju, ni prehojen čas ali pot, pač pa sadovi, kar je ponazoril s primerom drevesa. Sadov nikoli ne obira drevo samo, jih tudi ne rodi samo zase, ampak za druge in za nova drevesa. Vsem zbranim je na srce položil, da morajo, če želijo biti dobri sadovi, biti pozorni, kaj in od kje črpajo njihove korenine in kam gradijo stavbo svojega življenja.

Naj žarki Svetega Duha sijejo na naše delo, prežarjajo naše odnose in razsvetljujejo naše poti, ko se bomo skupaj ali vsak pri sebi spraševali – Kam gremo. Naj milost Svetega Duha pomaga vsem profesorjem, da bodo v svojih modrovanjih uzrli modrost, vsem dijakom, da v trudu za uspeh ne bodo prezrli šibkosti, odrinjenosti in stiske prijatelja, ter vsem staršem, da bodo znali najti pravo mero spodbude, bližine in razumevanja do svojih otrok.

David Puc, profesor slovenščine na Škofijski klasični gimnaziji

Osnovnošolski začetek

Osnovnošolci z izjemo prvega razreda so se ob prihodu v šolo zbrali v avli, kjer jih je pozdravila ravnateljica, prvošolčki pa so prvi šolski dan začeli kasneje. Ob 11. uri so zanje pripravili sprejem v dvorani Matije Tomca, nato pa so se v cerkvi pridružili ostalim učencem razredne stopnje in prejeli blagoslov gospoda nadškofa. Učenci predmetne stopnje so imeli pred tem sveto mašo s svojim kaplanom.

Vsi skupaj na forumu

Enkrat v dnevu smo se srečali tudi vsi skupaj. Že tradicionalno smo se zbrali na forumu med obema šolama. Žal je letos ponagajalo vreme, zato je večina dvig slovenske zastave in nagovore spremljala pod streho. Otroke v vrtcu, osnovnošolce in gimnazijce so pozdravili ravnatelj Škofijske klasične gimnazije Simon Feštanj, predstavnica dijaške skupnosti Monika Lah in ravnateljica osnovne šole Alojzija Šuštarja Marina Rugelj.

Srečevanje v razrednih skupnostih

V razredih je bilo sproščeno in veselo. Dijaki prvih letnikov so se spoznavali s svojimi sošolci in razredniki, ostali pa so živahno razpravljali o dogajanju med počitnicami in pomerjali copate, ki so jih dobili kot darilo ob začetku novega šolskega leta.

Dijaki četrtih letnikov, teh je letos šest razredov, so imeli poseben obisk. V vsak razred je prišel gospod nadškof, ki je dijake pozdravil, z njimi poklepetal in jim ob koncu zaželel veliko uspehov in poguma.

Za prvim sledi še mnogo dni …

Prvi šolski dan je za nami. Kot je rekel gospod nadškof, je slovo od počitnic vedno nekoliko otožno, a naj ne bo tako, naj bo radostno in naj izzveni v hvaležnosti za vse, kar smo lepega doživeli, predvsem pa naj se v nas naseli nemir pričakovanja, kaj nam bo prineslo leto, v katerega vstopamo.

Vsem osnovnošolcem in gimnazijcem želimo lepo in uspešno šolsko leto 2017/2018, veliko novega znanja, prijateljstev in lepih trenutkov s sošolkami in sošolci.

© 2018 Zavod sv. Stanislava. Vse pravice pridržane.

Zavod sv. Stanislava Skip to content