S športom v življenje

V Zavodu sv. Stanislava vsako leto praznujemo godovni dan Stanislava Kostke, zavetnika naše hiše. Osrednja slovesnost s sveto mašo in slavnostno akademijo, ki so jo letos popestrile atraktivne športno-akrobatske točke, je bila v torek, 14. novembra.

Letošnje praznovanje so zasnovali športni pedagogi, ki so želeli pokazati, kako pomemben je šport za razvoj mladega človeka in vsakega posameznika.

Nadškof Zore: “Obogati nas samo to, česar nam nihče ne more vzeti”

Sveto mašo je ob somaševanju zavodskih duhovnikov, upokojenega nadškofa Urana ter škofov Šuštarja in Lipovška daroval ljubljanski nadškof Stanislav Zore. V pridigi je mladim položil na srce, naj ob padcih, ki so del življenja, ne postanejo tožeči in jokajoči, ampak naj se sprašujejo, kaj se lahko iz padca naučijo. Kot vzor je navedel primer Benjamina Žnidaršiča, ki je pri 27 letih postal tetraplegik. Po tem dogodku, ki je za vedno zaznamoval njegovo življenje, se je začel spraševati, kaj mu lahko ponuditi takšno življenje, in se ni smilil samemu sebi. Danes je uspešen slikar, pisatelj, pesnik in še marsikaj. Podobno odločen je bil tudi sv. Stanislava Kostka, ki je vztrajal na poti do cilja, ki si ga je zadal, in nam s svojim življenjem kaže, da nas lahko obogati samo to, česar nam nihče ne more vzeti. S temi opogumljajočimi besedami je gospod nadškof tudi zaključil svoj nagovor.

Sveto mašo so glasbeno oblikovali Mladinski mešani zbor sv. Stanislava Škofijske klasične gimnazije pod vodstvom Damijana Močnika in Dekliški zbor sv. Stanislava Škofijske klasične gimnazije pod vodstvom Helene Fojkar Zupančič. Dekleta so izvedla Misso brevis švedskega skladatelj Pera Gunnarja Pettersona za zbor in tolkala.

Slovesna akademija

Praznično popoldne se je po sveti maši nadaljevalo v športni dvorani Osnovne šole Alojzija Šuštarja. Po pozdravnem nagovoru direktorja dr. Romana Globokarja, ki je poudaril, da je za intelektualni in moralni razvoj osebnosti nujno potrebno poskrbeti tudi za zdrav telesni razvoj, so obiskovalci z zanimanjem spremljali ljudski ples in igre vrtčevskih otrok, nastope ritmičnih gimnastičark, žonglerjev, košarkarjev, plesne skupine, orodnih telovadcev in akrobatov. Športne točke so se prepletale z glasbenimi, mislimi, katerih rdeča nit je bila šport, vpisom v zlato knjigo ter podelitvijo pohval in častnih listin najboljšim maturantom.

V šolskem letu 2016/17 je šolanje na Osnovni šoli Alojzija Šuštarja zaključila prva generacija učencev, ki so se ob ustanovitvi vpisali v prvi razred, medtem ko je Škofijsko klasično gimnazijo zapustila že 21. generacija maturantov. V zlato knjigo je bilo vpisanih pet osnovnošolcev in osemnajst dijakov. Gospod direktor je sedmim dijakom, ki so dosegli odličen uspeh na maturi, podelil javno pohvalo, sedemnajst dijakov, ki so bili odlični vsa štiri leta in na maturi, pa je iz rok gospoda nadškofa prejelo častno listino. Maturanti prve generacije Škofijske klasične gimnazije, ki so poleti praznovali 20-letnico mature, so pripravili presenečenje za svoje profesorje in gospodu direktorju izročili prispevek, namenjen Skladu za pomoč družinam.

Kot slavnostni govornik je zbrane nagovoril doc. dr. Stanislav Pinter, profesor pedagogike in didaktike na Fakulteti za šport Univerze v Ljubljani. V svojem nagovoru je med drugim izpostavil, da pedagogi poskušajo ustvarjati takšno učno in tekmovalno okolje, ki bo otroke in mladostnike bogatilo s pozitivnimi izkušnjami, uporabnimi tudi v življenju izven športa, obenem pa jih navdušujejo, da bi športno dejavnost vzljubili in jo živeli tudi, ko bodo zapustili šolske klopi. Ne nazadnje je lahko šport tudi način, ko in kako napor spreminjamo v lepoto. Zaželel nam je srečno, srčno in športno na vseh življenjskih poteh.

Akademija se je zaključila z dih jemajočimi akrobacijami, ki so jih obiskovalci nagradili s stoječim aplavzom, namenjenim prav vsem nastopajočim.

(Ogled videa zaradi omejitev, ki jih ima YouTube, ni možen na mobilnih telefonih.)

Save

© 2018 Zavod sv. Stanislava. Vse pravice pridržane.

Zavod sv. Stanislava Skip to content