Slavnostni koncert ob 25-letnici Glasbene šole v Zavodu sv. Stanislava

Na slavnostnem koncertu naslovljenem “Ustvarjamo sledi” smo v napolnjeni Dvorani Marjana Kozine v Slovenski filharmoniji praznovali četrt stoletja življenja naše glasbene šole. Četrt stoletja ustvarjalnega zagona, ljubezni do glasbe, skupnega igranja in druženja. Sledi čudovitega večera so ustvarjali naši učenci – solisti, komorne skupine, mali in veliki godalni orkester z gosti iz Ukrajine ter zbor učencev nauka o glasbi, solfeggia in petja z gosti. Nastopajoči so se ob koncu koncerta s svojimi mentorji združili v veličastno himno Hvalnico upanja.

Na koncertu ob srebrnem jubileju je glasbena šola dobila tudi novo ime. Odslej se bo imenovala Glasbena šola Matije Tomca.

Matija Tomc (1899–1986) je bil priznan glasbenik, skladatelj in duhovnik. Z Zavodom sv. Stanislava pa je še posebej povezan kot nekdanji dijak in kasneje profesor. Njegovo ime nosi tudi osrednja zavodska dvorana. Podrobnejši življenjepis lahko preberete tukaj.

Ravnatelj glasbene šole g. Daniel Eyer je na slavnostnem koncertu zbrane goste nagovoril z naslednjimi besedami:

“Pred rojstvom glasbene šole je bila želja. Želja, da bi naši dijaki lahko rasli v glasbi ne samo z zborovskim petjem, ampak tudi z igranjem na instrumente. Tako kot je v vseh teh letih iz nekaj oddelkov gimnazijcev Zavod sv. Stanislava zrastel v celostno vzgojno-izobraževalno pot od vrtca do mature, je tudi naša glasbena šola iz skromnih, a pogumnih začetkov odrasla v samozavestno in uspešno ustanovo.

Ko hodim po šolskih hodnikih in srečujem naše mlade glasbenike, mi zaigra srce, ko vidim njihovo razigranost, radovednost in srčnost. Moram se nasmehniti, ko me z otroškim navdušenjem in resnim nagovorom hkrati pozdravijo »živjo, ravnatelj!«. Njihova odprtost in pripravljenost za delo me niti ne čudita, saj imajo dober zgled v učiteljih, ki svoje delo opravljajo predano, kompetentno in osredotočeno na učenca in njegov celostni razvoj.

To je lepo videti ne samo v zadovoljnih učencih in njihovih starših, ampak tudi v rezultatih na različnih tekmovanjih. Letos so tako naši učenci na najpomembnejšem slovenskem glasbenem tekmovanju TEMSIG dosegli odličen rezultat: 24 plaket (kar je desetina učencev naše glasbene šole). Za to jim še enkrat iskreno čestitamo!

Naši učenci, ki so s svojimi izjemnimi dosežki ne le letos, ampak v vseh petindvajsetih letih prej proslavili našo šolo – pa naj bo to z zlato plaketo na tekmovanju ali poklicnim nadaljevanjem glasbene poti – bodo nocoj prvič dobili svoj zapis v zlati knjigi glasbene šole. Za to vam iz srca čestitamo!

Na tem mestu bi se rad zahvalil tudi svojim predhodnikom, ki so šolo pripeljali do tega, kar vidimo danes. To so prvi ravnatelj šole g. Andrej Goričar, ga. Vlasta Doležal Rus in g. Drago Arko.

Hvaležen in počaščen sem, da imam priložnost biti del nadaljevanja te lepe zgodbe. Ko razmišljam o naši prihodnosti, me navdihuje več kot dva tisoč let stara metafora o učenju. Zanj so grški modreci trdili, da ni polnjenje posod, ampak prižiganje ognja. Bolje ne bi znal povedati, točno to je zame bistvo poučevanja! Ko prižgemo ogenj, ta lahko neomejeno raste, lahko ga delimo, vžgemo še druge. Lahko nas greje in nam, tudi ko pridejo izzivi in težave, daje iskrico upanja in nam kot svetilnik kaže pravo pot.

In če se za konec navežem še na vodilo današnjega večera Ustvarjamo sledi, si za našo šolo želim, da bi v srcih učencev in vseh nas, ki jih na tej poti spremljamo, vedno vžigala sledi ljubezni do glasbe in skupnega ustvarjanja.

Naj se nocoj iskri in žari, vsem nam želim lep večer in prijetno poslušanje!”

Ob 25-letnici je glasbena šola po vzoru Škofijske klasične gimnazije in Osnovne šole Alojzija Šuštarja dobila svojo zlato knjigo, ki smo jo ta večer slovesno odprli. Na dogodku so bili navzoči tudi naši nekdanji učenci, ki so v poltretjem desetletju soustvarjali najmočnejše sledi in bili zato vpisani v zlato knjigo glasbene šole.

Program koncerta si lahko ogledate tukaj.

Fotografije: Matic Klemenc

© 2018 Zavod sv. Stanislava. Vse pravice pridržane.

Zavod sv. Stanislava Skip to content