Trideset let zavodske zgodbe

Šolsko leto 2023/24 bo v Zavodu sv. Stanislava praznično, saj pod vodilom “Iz hvaležnosti ljubiti” obeležujemo 30-letnico ponovnega delovanja zavoda in njegovih najstarejših enot.

V življenju človeka in ustanov različna obdobja predstavljajo rast in jih spremljajo različni pomembni dogodki, preko katerih izraža in udejanja svojo lastno identiteto. Zavod sv. Stanislava je bil ustanovljen 13. novembra 1992 in leto kasneje se je v delno obnovljene prostore, ki jih je Nadškofiji Ljubljana vrnila v uporabo tedanja vlada pod vodstvom Lojzeta Peterleta in ministra za obrambo Janeza Janše, vrnil mladostni vrvež. V letošnjem letu obeležujemo trideset let ponovnega delovanja zavoda, ki ga je z izjemnim pogledom v prihodnost ustanovil ljubljanski škof Anton Bonaventura Jeglič in je začel delovati leta 1905 kot prva popolna slovenska gimnazija. Hvaležni smo, da je nadškof Alojzij Šuštar, ki je bil nekdanji dijak, »zavodar«, na pobudo zavzete skupine staršev dal možnost, da zavod danes lahko predstavlja osrednjo vzgojno-izobraževalno in kulturno ustanovo ljubljanske nadškofije.

Obnova osrednje zavodske stavbe in gradnja novih prostorov na območju nekdanje vojašnice je omogočila razvoj celotne vertikale od vrtca, preko osnovne in glasbene šole do gimnazije, dijaškega in študentskega doma ter galerijsko, razstavno in koncertno dejavnost.

»Iz vere, upanja in ljubezni v dialogu s svetom ustvarjati pogoje za celovito osebnostno rast posameznika v skupnosti, da bi živel v polnosti in sooblikoval boljši svet,« je naše poslanstvo, ki nas vodi pri našem delu in v naših odnosih. Hvaležni smo vsem, ki so bili do sedaj zaposleni: od vodij, preko učiteljev in vzgojiteljev ter podpornih služb in so svoje izkušnje delili z otroki in mladimi ter vsem, ki so se vpisali v naše enote ter njihovim staršem. Vsak dan skoraj tisoč petsto mladih oblikuje svoje življenje in svojo prihodnost. Biti blizu vsakemu človeku, krepiti in negovati svoj odnos z Bogom je želja izražena v vodilu gimnazije Amor Magister Optimus.

Naj bo ljubezen najboljša učiteljica tudi v prihodnosti, da bi v Cerkvi in družbi mladi odkrili in uresničili svoje poslanstvo ter gradili svet, ki bo boljši za vse in za vsakogar.

Ad multos Annos, Zavod sv. Stanislava.

mag. Anton Česen, direktor

© 2018 Zavod sv. Stanislava. Vse pravice pridržane.

Zavod sv. Stanislava Skip to content