Uvod v “Šuštarjevo leto”

Vstopanje v novo šolsko leto smo v Zavodu sv. Stanislava že tradicionalno začeli z izobraževalnim dnevom za zaposlene. Manj tradicionalno je bilo tokratno prizorišče, saj so se zaradi potrebe po ohranjanju medsebojne razdalje pedagoški in tudi ostali delavci letos zbrali v športni dvorani osnovne šole. Bolj bistvena pa je bila vsebina dneva kot uvod v leto, posvečeno nadškofu Alojziju Šuštarju ob 100-letnici njegovega rojstva.

Dan se je začel z mašo na čast Svetemu Duhu, ki jo je daroval pomožni ljubljanski škof dr. Anton Jamnik. V nagovoru je zaposlene spodbudil, naj molijo k Svetemu Duhu, da bi zmogli opravljati svoje poslanstvo. Poudaril je, kako pomembno je poživiti smisel za občudovanje lepega in prisluhniti Bogu, ki prihaja k nam v nežnem šepetu srca.

Škof Jamnik je bil skupaj s še enim nekdanjim direktorjem Zavoda sv. Stanislava dr. Romanom Globokarjem in s. Miro Rožanc povabljen, da v nadaljevanju zbranim osvetli lik nadškofa Šuštarja, ki mu bo kot gojencu predvojne Škofijske klasične gimnazije in zaslužnemu za ponovno odprtje zavoda pod njegovim novomašnim in škofovskim geslom “Božjo voljo spolnjevati” posvečeno šolsko leto 2020/2021.

Anton Jamnik se je osredotočil na dogajanje v času osamosvajanja Slovenije, ko je nadškofa Šuštarja spremljal kot njegov tajnik, zato je lahko iz prve roke spregovoril o nadškofovi vlogi pri prelomnih dogodkih in njegovih prizadevanjih za mednarodno priznanje naše države.

Roman Globokar je predstavil nadškofa Šuštarja kot teologa. Njegovo izhodišče je bila biblična teologija, iz katere je doktoriral, kasneje pa se je posvečal tudi moralni teologiji, predvsem področju vesti. Cerkvi je nadškof Šuštar služil v zvestobi evangeliju in cerkvenemu učiteljstvu, hkrati pa je upošteval konkretno pastoralno situacijo in bil pozoren na znamenja časov ter nove teološke in pastoralne probleme.

S. Mira Rožanc je bila nadškofova osebna tajnica, zanj pa je skrbela tudi v zadnjem obdobju življenja, ko je bival v našem zavodu. Orisala je Šuštarjevo življenjsko pot in dejavnike, ki so ga izoblikovali, posebej dragoceno pa je bilo prisluhniti anekdotam in utrinkom iz časa, ki ga je preživela ob delu zanj in z njim.

Svoje spomine na nadškofa Šuštarja so v kratkih videoposnetkih delili tudi zaposleni v zavodu, od tistih, ki jih je birmal, nekdanjih dijakov Škofijske klasične gimnazije, ki jih je med dežurstvom na hodniku razveselil s pomarančo ali drugim sadjem, do tistih, ki svoje delo v naši hiši opravljajo že več desetletij in so bili z nadškofom tudi osebno v stikih.

V drugem delu je bil osrednji predavatelj dr. Žiga Turk, ki je spregovoril o vlogi katoliškega šolstva.

Za zaključek so svoj pogled na katoliško šolstvo in vlogo enote, ki jo vodijo, predstavili še zavodski ravnatelji.

© 2018 Zavod sv. Stanislava. Vse pravice pridržane.

Zavod sv. Stanislava Skip to content