Življenje je pot

In za marsikoga del te poti od vrtca do študentskega doma predstavljajo tudi leta, preživeta v Zavodu sv. Stanislava. V hvaležnosti za vse, kar prejemamo, in za vse, s katerimi smemo prehoditi del te poti, smo tudi letos obeležili praznik naše hiše. Praznovanje, polno življenja in glasbe, so sooblikovali zaposleni, otroci in mladi iz vseh enot zavoda, kar mu je dalo še posebej prazničen pridih.

Godovni dan zavetnika Zavoda sv. Stanislava smo letos praznovali v torek, 15. novembra. Kot vsako leto se je osrednja slovesnost začela s sveto mašo v šentviški cerkvi, ki jo je daroval ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore, in nadaljevala s slavnostno akademijo. Akademijo pod geslom Življenje je pot so vsebinsko zasnovali v Glasbeni šoli v Zavodu sv. Stanislava, ki prav v tem šolskem letu praznuje 20-letnico svojega delovanja.

Sveta maša

Nadškof Stanislav Zore je v nagovoru pri sveti maši izpostavil like sv. Stanislava Kostke, sv. Martina in Zaheja, o katerem smo poslušali v evangeliju. Gospod nadškof je poudaril, kako so vsi trije gradili kariero, a na neki točki ugotovili, da to ni tisto, kar jih bo osrečevalo. Izpostavil je, da nam v današnjem času, ki tako hvali učinkovitost in uspešnost, prioritete hitro uidejo izpod nadzora in lahko tudi sami gradimo kariero, ob kateri pozabljamo na bližnjega in na Boga. Mladim je na srce položil, naj v sebi vedno ohranijo sled hrepenenja po dobrem, po biti človek v pravem pomenu besede.

Pri sveti maši sta Mladinski mešani zbor sv. Stanislava Škofijske klasične gimnazije in Komorni zbor Megaron pod vodstvom skladatelja Damijana Močnika izvedla njegovo mašo v čast sv. Martinu, ki je zmagovalna skladba natečaja za novo slovensko mašo ob 1700-letnici rojstva sv. Martina Tourskega.

Slovesna akademija

Praznično popoldne se je nato nadaljevalo v športni dvorani Osnovne šole Alojzija Šuštarja. Po pozdravnem nagovoru direktorja dr. Romana Globokarja so obiskovalci z zanimanjem prisluhnili nastopu otrok iz Vrtca Dobrega pastirja, recitacijam osnovnošolcev Osnovne šole Alojzija Šuštarja in dijakov Škofijske klasične gimnazije, ki so se prepletale z glasbenimi točkami zavodskih zborov in godalnega orkestra, vpisom v zlato knjigo in podelitvijo pohval in častnih listin.

V preteklem letu je šolanje na osnovni šoli zaključila druga generacija učencev, od katerih so bili trije vpisani v zlato knjigo. Letos je Osnovna šola Alojzija Šuštarja prvič povsem napolnjena, saj sta oba razreda učenk in učencev, ki so se pred devetimi leti ob ustanovitvi šole vpisali v prvi razred, prišla do te zadnje stopničke pred prehodom v srednješolska leta.

Šolanje na Škofijski klasični gimnaziji pa je v preteklem letu zaključila 20. generacija maturantk in maturantov. Skupno je v teh 20 letih na gimnaziji maturiralo že 3.128 dijakinj in dijakov. In prav 20. matura je bila ena najuspešnejših. Ob 100-odstotni uspešnosti in zelo visokem povprečju 23,61 (v Sloveniji 20,00) je bilo v znamenju številke 20 tudi 20 zlatih maturantk in maturantov. Tri izmed njih so imele vseh 34 točk.

Kot slavnostna govornica je zbrane na akademiji nagovorila gospa Vlasta Doležal Rus, dolgoletna ravnateljica Glasbene šole v Zavodu sv. Stanislava in tesno povezana z zavodom že vse od njegovega ponovnega delovanja. Nanizala je številne prispodobe iz sveta umetnosti in med drugim poudarila, kako pomembna sta na vsaki poti postopna rast in napredek. Po nagovoru je gospa Doležal Rus iz rok msgr. Stanislava Zoreta prejela še odlikovanje ljubljanske nadškofije za svoje delo na področju šolstva in za širjenje krščanskih vrednot v družbi.

 

Dvajset let glasbene šole

V letu, ko glasbeno šolstvo v Sloveniji praznuje svojo 200-letnico, svoj nekoliko manjši jubilej praznuje tudi Glasbena šola v Zavodu sv. Stanislava, ki jo je leta 1996 oz. tri leta po ponovnem pričetku delovanja Škofijske klasične gimnazije ustanovil tedanji ljubljanski nadškof dr. Alojzij Šuštar. V prvih dveh desetletjih je glasbena šola v zavodu pustila velik pečat.

Danes glasbeno šolo soustvarjata dva ducata učiteljev in nekaj več kot 240 učenk in učencev. Ob teoretičnih predmetih, petju in jazz petju se po hodnikih razlega tudi zvok 11 različnih inštrumentov. Številni koncerti, ki jih glasbena šola pripravlja iz leta v leto, uspehi na regijskih, državnih in mednarodnih tekmovanjih, učenci, ki svojo glasbeno pot nadaljujejo v tujini … – vse to so stvari, ki puščajo pečat, ustvarjajo sled in bogatijo zavod, kar je bilo še kako očitno na akademiji, ki jo je letos pripravila prav glasbena šola.

Uradni del akademije se je zaključil s skladbo Hvalnica, ki jo je za to priložnost napisal profesor klavirja v zavodski glasbeni šoli Primož Bratina. Pred zbrano občinstvo so tako še enkrat stopili štirje pevski zbori in godalni orkester ter na najlepši način – z glasbo, ki človeka ne more pustiti ravnodušnega – sklenili letošnje praznovanje.

 

Video utrinki

Nekaj fotografij

Save

© 2018 Zavod sv. Stanislava. Vse pravice pridržane.

Zavod sv. Stanislava Skip to content