Razstava čipk

Si ljubitelj/-ica ročnih del in morda poznaš klekljanje? Si si že kdaj ogledal/-a kakšno razstavo čipk ali se preizkusil/-a v najenostavnejši obliki klekljanja – kitici? Če te zanima karkoli od tega, si lepo vabljen/-a, da zaviješ na hodnike JDD-ja in si ogledaš razstavo čipk, ki sem jo pripravila, ter si za trenutek odpočiješ oči ob pogledu na lično prepletene niti.

Odprtje razstave je bilo v sredo, 10. 5. 2017. Za uvod se nam je predstavila Maja Budna na violini s skladbo Majska pesem, ki jo je napisala Nika Frelih. Sledil je kratek govor, v katerem sem opisala svoje delo in povedala še nekaj zanimivosti o klekljanju, razstavo pa je dokončno odprla 7. vzgojna skupina s pesmijo Luč. Po zaključku je Eva Erjavec, ki je prevzela vlogo povezovalke, povabila vse prisotne, naj se še malo zadržijo in se preizkusijo v preprostem prepletanju dveh parov klekeljnov.

Razstavljene torej niso samo čipke, temveč je na ogled postavljen tudi punkelj ter nekaj drugih klekljarskih pripomočkov. V prvi vitrini pa je obešeno še zlato priznanje Ivanke Ferjančič za uspeh na državnem tekmovanju iz znanja klekljanja in potrdilo o zaključenem letniku čipkarske šole. Vseh šestnajst čipk je bilo namreč narejeno v času devetih let klekljanja, ko sem obiskovala Čipkarsko šolo Železniki. Trenutno pa jo obiskujeta moji sestri – Maša in Agata, ki je tudi avtorica treh umetniških del.

Največjo pozornost zagotovo pritegnejo tri velike čipke na črnih podlagah, ki jim je bilo posvečeno največ časa. Vsaka je bila namreč projekt kar celega šolskega leta, vsak teden po najmanj pet ur klekljanja. Za vsa dela je bila potrebna velika mera potrpežljivosti in natančnosti. Morda nekatera izmed del izgledajo lahka in enolična, a za vsako čipko se skriva svoja zgodba in veliko lepih, pa tudi nekaj težkih spominov.

Če si razstave še niste ogledali, vas toplo vabim na hodnik pred zbornico JDD-ja, da za trenutek pozabite na vse težave in odplavate v svet čipk in klekljanja. Možnost ogleda bo še do konca tega šolskega leta. Ne zamudite te enkratne priložnosti!

Lora Štravs, dijakinja

20170510_razstava_cipke_lora_0820170510_razstava_cipke_lora_1520170510_razstava_cipke_lora_16

Vabljeni k ogledu ostalih fotografij v fotogaleriji.

Save

© 2018 Zavod sv. Stanislava. Vse pravice pridržane.

Zavod sv. Stanislava Skip to content