Obisk na francoskem liceju

Zadnji teden v maju je imela profesorica Bernarda Stenovec v okviru programa Erasmus+ možnost obiskati gimnazijo v mestecu Clermont l’Hérault v bližini Montpellierja na jugu Francije.

Stike s to francosko gimnazijo sem navezala pred tremi leti na seminarju za učitelje v Benetkah, ki sta se ga udeležili tudi profesorici Corinne in Sylvie iz Clermont l’Héraulta, ki sta že takrat izrazili željo, da bi prišli na našo gimnazijo. Konec novembra sta teden dni preživeli pri nas in hitro smo ugotovile, da bi lahko pripravile kakšno sodelovanje tudi za naše dijake. V stalni zbirki Kregarjevih del sta bili še posebej pozorni na sliko Noč v Parizu maja 1968, tako da smo pripravile manjši projekt za dijake Your art is mine preko eTwininga. Skupinica naših dijakov je francoskim sovrstnikom predstavila življenje in delo Staneta Kregarja, njegov slogovni razvoj, oni pa nam družbeno-zgodovinsko dogajanje ob študentskih nemirih leta 1968 v Parizu, kar je bila tudi snovna spodbuda za to Kregarjevo sliko.

Moj obisk na gimnaziji je tako združeval spoznavanje njihove šole, šolskega sistema in pripravo dijaške izmenjave za naslednje šolsko leto. Licej René Gosse je – glede na francoske razmere – manjša gimnazija, na kateri se šola okrog 800 dijakov, prostore pa imajo v nekdanjem dominikanskem samostanu, tako da posebno vzdušje ustvari že dialog med starodavnimi oboki in sodobnim prizidkom, znotraj pa prijetno šolsko dvorišče, ki je med vsakim odmorom napolnjeno z živahnim dijaškim vrvežem. Odličnih prostorskih pogojev, ki jih ima naša šola, seveda ne moremo primerjati z njihovimi prostori, ki so veliko manjši, so pa lepo prenovljeni in tudi zadostno opremljeni z IKT opremo. Velika razlika pa je v našem in njihovem predmetniku, saj imajo v Franciji splošne predmete samo v 1. letniku, nato pa vsak dijak sam izbere tri glavne predmete, ki tvorijo jedro njegovega predmetnika in iz katerih v zadnjem letu tudi opravlja zaključne izpite; dva predmeta lahko izberejo tudi v angleščini ali španščini. Poleg obiskovanja pouka sem imela tudi možnost, da sem se z enim razredom (v okviru pouka latinščine in umetnostne zgodovine) udeležila tudi ekskurzije v Nimes in Pont du Gard, da sem prisostvovala finalu tekmovanja v retoriki na šoli, vajam za zaključno dramsko predstavo in zvečer tudi koncertu, ki ga je pripravila bližnja OŠ. Izjemno sem bila navdušena nad obiskom umetniške gimnazije v mestu Lodeve, kjer so mi prijazno pokazali njihove ateljeje, delavnice, dijaške izdelke in njihove priprave na zaključni ustni izpit – lahko sem celo prisostvovala predstavitvi enega celoletnega portfolia z zagovorom.

Seveda je to le nekaj utrinkov s celotedenskega obiska v Montpellierju, na katerem sem imela veliko možnosti za spoznavanje francoske umetnosti, zgodovine, družbenih in pokrajinskih značilnosti ter njihove kulinarike (tudi na šoli imajo odlično poskrbljeno za dijaška kosila). Domov sem se tako vrnila v veliki hvaležnosti za gostoljubje francoskih kolegov in s številnimi idejami za projekte v prihodnjem šolskem letu, saj upamo, da bomo lahko že v oktobru gostili skupino dijakov in profesoric iz Clermont l’Héraulta.

© 2018 Zavod sv. Stanislava. Vse pravice pridržane.

Zavod sv. Stanislava Skip to content