Evropa med mitologijo, modernostjo in multikulturnostjo

Skupina 15 učiteljev iz Belgije, Bolgarije, Francije (natančneje z Reuniona), Nemčije, Poljske, Portugalske in Slovenije je sončni oktobrski teden v Rimu skupaj z italijanskimi voditelji odkrivala raznolike obraze Evrope.

Bogate plasti rimske zgodovine, ki smo jih odkrivali tako na arheoloških najdiščih, galerijah in muzejih kot tudi v povezavi s sledmi in dediščino v deželah, iz katerih smo bili zbrani udeleženci seminarja Erasmus+ KA1, so nam nudile pomembno izhodišče za razmislek o sodobni Evropi, o času in prostoru, v katerem (so)bivamo danes. Kateri miti določajo našo sodobno evropsko identiteto, katere so naše skupne vrednote? Ali nam ideje o razumevanju identitete in državljanstva v antičnem svetu ter kasnejših stoletij lahko pomagajo pri razumevanju sodobne evropske situacije in razmisleku za prihodnost?

Da bi vsaj malo začutili starodavne korenine in iz njih črpali ideje za (nove) simbole in vrednote, smo si vsak dan vzeli čas za ogled določene muzejske zbirke – tako skupaj z različnimi strokovnjaki, ki so nas vodili, kot individualnim raziskovanjem v manjših skupinicah. Potovanje v čas širitve rimskega imperija smo najmočneje doživeli ob obisku cesarskih forumov, Dioklecijanovih term, bogatih zbirk Nacionalnega in Kapitolinskega muzeja ter velike jubilejne razstave »Trajan – kreator Evrope«. V osrednjem italijanskem zavodu za kulturno dediščino »Italia Nostra« smo na delavnicah spoznavali različne poučevalne metode ter si v številnih medsebojnih pogovorih izmenjavali izkušnje, izzive in probleme iz svoje pedagoške prakse – v primerjavi z našo šolsko stvarnostjo so kolegi iz evropskih držav veliko bolj izpostavljali vprašanja vključevanja otrok s posebnimi potrebami, iz socialno šibkejših, nacionalno in kulturno mešanih ali migrantskih okolij. Vse pa nas je povezovala želja, da bi pri svojem pedagoškem delu razvijali in krepili učinkovite učne metode, raznolike pobude in sodelovanja za aktivno in ustvarjalno delo učencev in dijakov, da bi nam bilo lahko šolsko delo vsem v navdih.

Nekaj utrinkov, ki smo jih o naši rimski izkušnji zbrali udeleženci seminarja, si lahko ogledate v elektronski knjižici.

mag. Bernarda Podlipnik

© 2018 Zavod sv. Stanislava. Vse pravice pridržane.

Zavod sv. Stanislava Skip to content