1. razred na antičnih dnevih

Tretji dan letošnjih antičnih dni so vlogo in mesto cesarja v starem Rimu spoznavale učenke in učenci prvih razredov. Zjutraj so jim svoje včerajšnje delo predstavili drugošolci, za tem pa so se tudi sami udeležili različnih delavnic.

  • Izdelali so si svoje lastne lovorove vence, ki so jih rimski cesarji pogosto nosili po vzoru vojskovodij, ki so se zmagoslavni vračali v Rim iz osvajalskih pohodov.
  • Ker so vojskovodje sicer lovorov venec kot znamenje zmage povzeli po vencih, ki so jih v čast Apolonu, čigar drevo je lovor, nosili zmagovalci olimpijskih iger, so se prvošolci zunaj udeležili tudi čisto pravih malih olimpijskih iger in ob tem izvedeli tudi več o igrah, ki so jih na Circusu Maximusu in v Flavijskem amfiteatru pripravljali rimski cesarji.
  • Za tem so rimski vsakdan in rimsko umetnost spoznavali preko delavnice, pri kateri so barvali, rezali in lepili rimske motive, ki so jih tako oblikovali kot neke vrste poenostavljen mozaik.
  • Barvali in izrezovali pa so tudi papirnate figurice rimskih cesarjev – tako resničnih zgodovinskih kot tudi nekaterih nekoliko bolj otroških.

Vabljeni, da si v petek ob prihodu po svoje otroke vzamete nekaj več časa in si izdelke, ki bodo nastajali preko celotnega tedna ogledate tudi v živo v učilnici v naravi (ali v primeru slabšega vremena v avli šole).

 

© 2018 Zavod sv. Stanislava. Vse pravice pridržane.

Zavod sv. Stanislava Skip to content