2. razred na antičnih dnevih

Drugi dan letošnjih antičnih dni so vlogo in mesto cesarja v starem Rimu spoznavale učenke in učenci drugih razredov. Zjutraj so jim svoje včerajšnje delo predstavili tretješolci, za tem pa so se tudi sami udeležili različnih delavnic.

  • Izdelali so si svoje lastne lovorove vence, ki so jih rimski cesarji pogosto nosili po vzoru vojskovodij, ki so se zmagoslavni vračali v Rim iz osvajalskih pohodov.
  • Ker so vojskovodje sicer lovorov venec kot znamenje zmage povzeli po vencih, ki so jih v čast Apolonu, čigar drevo je lovor, nosili zmagovalci olimpijskih iger, so se drugošolci zunaj udeležili tudi čisto pravih malih olimpijskih iger in ob tem izvedeli tudi več o igrah, ki so jih na Circusu Maximusu in v Flavijskem amfiteatru pripravljali rimski cesarji.
  • Po odmoru pa so učenke in učenci drugih razredov spoznavali rimski vsakdan preko različnih dejavnosti. Umetnost so spoznavali v delavnici, v kateri so si s tehniko mozaika okrasili manjše papirnate lončke.
  • Oblačila in modo so spoznavali ob izdelovanju po rimskih izdelkih navdihnjenih kosov nakita ter ob oblačenju v togo.
  • Vlogo cesarjev v vsakdanu pa so lahko prepoznavali v kovancih, ki so vedno nosili cesarjevo podobo. Tudi sami so izdelovali svoje zlatnike in srebrnike, jih krasili z motivi po svoji izbiri in zanje izdelovali tudi mošnjičke.

Vabljeni, da si v petek ob prihodu po svoje otroke vzamete nekaj več časa in si izdelke, ki bodo nastajali preko celotnega tedna, ogledate tudi v živo v učilnici v naravi (ali v primeru slabšega vremena v avli šole).

© 2018 Zavod sv. Stanislava. Vse pravice pridržane.

Zavod sv. Stanislava Skip to content