4. razred na antičnih dnevih

Učenke in učenci četrtih razredov so lik in vlogo cesarjev v Rimu spoznavali preko različnih delavnic.

  • Vlogo cesarjev kot poveljnikov vojske so spoznavali na delavnici, pri kateri so izdelovali tudi svoje lastne ščite (scutum) in meče (gladius). Svojo opremo bodo skupaj s petošolci preizkusili tudi na pravem legionarskem urjenju, ki bo potekalo v sklopu njihovega antičnega dne v petek.
  • Rimsko umetnost so spoznavali na delavnici mozaika. Sami so si pripravili koščke keramike, oblikovali sliko in jo skrbno in natančno izdelali.
  • Rimsko kulinariko so spoznavali preko priprave preprostih jedi. Izdelali so nekaj različnih kruhov z začimbami in sadjem ter pripravili tudi dve slaščici.
  • Ker so bile cesarske gostije ob izbrani hrani vedno tudi pestri kulturni dogodki, so se na flavte naučili nekaj glasbene spremljave za pravo rimsko gostijo.
  • Izdelali pa so tudi dve podobi Rimljana in Rimljanke z izrezanimi obrazi, v katere se bodo lahko postavili in slikali obiskovalci latinskega popoldneva.

Vabljeni, da si v petek ob prihodu po svoje otroke vzamete nekaj več časa in si izdelke, ki bodo nastajali preko celotnega tedna, ogledate tudi v živo v učilnici v naravi – med drugim bo na ogled tudi del legionarskega urjenja, nastop flavt in degustacija rimske kulinarike.

© 2018 Zavod sv. Stanislava. Vse pravice pridržane.

Zavod sv. Stanislava Skip to content