Astronomski dan

Osmošolci so imeli astronomski dan. Izvedli smo 3 delavnice, nočno opazovanje pa je bilo na žalost zaradi slabe vremenske napovedi prestavljeno. Naslovi delavnic: Mars rover, okusi v vesolju in treniraj kot astronavt.

Pri delavnici Mars rover so učenci morali izdelati vozilo, katerega naloga je, da pripelje vodo iz kraterja na Marsu, kjer je bila odkrita, v pristajalno bazo. Učenci so morali izdelati vozilo, ki se je peljalo 2 m naravnost, 1 m v klanec in 1 m po preprogi. Za izdelovanje vozila so učenci postali inženirji, ki so z omejeno vsoto denarja izdelali vozilo, ki bo čim hitreje opravilo vse tri zadane naloge, hkrati pa so morali paziti na ceno in težo vozila (težje kot je vozilo, več stane njegova izstrelitev), saj so imeli konkurenco v preostalih ekipah. Da ne bi bila naloga prezahtevna, so lahko učenci uporabili tudi propelerje (ki na Marsu zaradi zelo šibke atmosfere ne bi delovali).
Astronavti na mednarodni vesoljski postaji ne smejo jesti hrane, ki se drobi, saj bi ostanki plavali po postaji in lahko zašli v zelo občutljivo (in drago) opremo, ki jo imajo na postaji. Astronavti tako dobijo v vrečke zapakirano dehidrirano hrano, ki ji na postaji dodajo vodo. Okus takšne hrane je malo drugačen. Kako dobro učenci okušajo hrano, so spoznavali na delavnici okusi v vesolju.

Za astronavta je zelo pomembno tudi, da je v izvrstni telesni pripravljenosti, da je spreten in da ima dobre reflekse. Te tri stvari so učenci spoznavali v delavnici treniraj kot astronavt, kjer so preverjali koliko časa potrebujejo, da ujamejo padajoče ravnilo, koliko časa potrebujejo za spretnostni poligon in koliko časa lahko vzdržijo na komolcih.

© 2018 Zavod sv. Stanislava. Vse pravice pridržane.