Astronomski tabor v marcu

V marcu (od 23. do 25. marca) smo imeli na Koprivniku v Bohinju astronomski tabor. Udeležilo se ga je 12 učencev, od tega kar 5 učenk, tabor pa je vodil prof. Martin Čokl.

V petek popoldan smo se natrpani z vso astronomsko opremo odpeljali na Gorenjsko, kjer nas je pričakala še čisto prava zima. Po nastanitvi v župnišču in večerji smo resno pričeli z astronomskim delom. Na odprt travnik smo namreč postavili teleskop in začeli z opazovanjem neba, dokler nas mraz ni pregnal nazaj na toplo. Hitro smo odšli spat, saj je budilka zvonila ob 4h ponoči. Noč je bila jasna in nismo želeli zamuditi priložnosti, da si na nebu ogledamo tudi tiste objekte, ki zvečer še niso vzšli. Tako smo videli Saturn, Jupiter, Mars, meglice, smrt zvezde …

Zaradi nočnih dejavnosti smo jutranji spanec malo podaljšali, a ni bil dan zaradi tega nič kaj manj aktiven. Potekale so astronomske delavnice. Učenci so po skupinah pripravili projekte in plakate na različne teme, naučili so se rokovanja s teleskopom, opazovali sonce, izdelali maketo teleskopa, sestavljali Lego (kaj?) in na prostem postavili prikaz tirnic planetov. Vmes se je seveda našel čas tudi za kepanje in druge sproščene aktivnosti.

Zadnji dan tabora smo pričeli z jutranjo sveto mašo, nato pohiteli pomit posodo in že smo bili pripravljeni, da vse svoje novo pridobljeno znanje predstavimo našim staršem, ki niso skrivali ponosa. Dobrih občutkov smo odšli domov.

© 2018 Zavod sv. Stanislava. Vse pravice pridržane.

Zavod sv. Stanislava Skip to content