Dogodek verižni eksperiment

V torek, 23. 3., smo med glavnim odmorom imeli dogodek verižni eksperiment. Učenci obeh 9. razredov so morali v skupinah (3 do 4 učenci) sestaviti svojo napravo, ki bo del verižnega eksperimenta. Verižni eksperiment je skupek naprav, ki se poganjajo ena za drugo, tako da prejšnja sproži naslednjo, v stilu podiranja domin. Vsak del, ki so ga morali izdelati učenci, je moral biti sestavljen vsaj iz petih različnih delov (podiranje domin, kotaljenje po klancu itd.) Da smo lahko naprave povezali med seboj, so morali učenci pri izdelovanju upoštevati tudi nekaj zahtev: povezava njihove naprave s predhodno in z naslednjo napravo v verigi je morala obvezno potekati z uporabo enotnega veznega člena (to sta dve kovinski kroglici premera 2 cm), naprava pa se sproži s tem, da ujame kroglico, ki pade navpično z višine 45 cm (iz predhodne naprave), konča pa se tako, da z višine 45 cm pade kroglica, ki požene naslednjo napravo.

V šolsko verigo je bilo vključenih 16 različnih naprav, ki so si jih zamislili in izdelali naši učenci. Če pogledamo naprave, lahko ugotovimo, da imajo naši učenci ogromno idej: domine, ki se podirajo po klancu navzgor; čevelj, ki zaniha, ko svečka prežge vrvico; mišelovke; novoletne bučke, ki se trkajo ena ob drugo; goreča svečka, ki se podre in tako prižge sprej za lase, ki smo ga posprejali po kanalu; kovinska kroglica, ki se na dnu klanca zatakne in poveže konca baterije, da steče električni tok, kar omogoča žički, da zagori in se prekuri; naprave, ki delujejo s pomočjo Lego kock, Lego roboti; raznorazni vzvodi; tobogani; celo s sušilcem za lase so se vmes poigrali in pa zmešali skupaj sestavine za kakav.
Vsi učenci so se zelo potrudili pri izdelavi naprav in pri povezovanju naprav v verigo. Včasih se je kaj zataknilo, predvsem zaradi množice, ki si je želela verižni eksperiment ogledati. Na žalost niso vsi upoštevali navodila, da bomo vsi bolje videli, če ne bomo tiščali glave čisto v verižni eksperiment. Čestitam vsem učencem, ki so izdelali naprave za verižni eksperiment.

© 2018 Zavod sv. Stanislava. Vse pravice pridržane.

Zavod sv. Stanislava Skip to content