Justina Dobre in Matevž Pleško osvojila srebrni priznanji

Hitro, hitreje … HITRO BRANJE! (Branje, ki terja visoko koncentracijo!)

V soboto je potekalo 4. državno tekmovanje v hitrem branju HIBRA 2018. Dogodek je gostila Osnovna šola Dušana Flisa Hoče.

Štoparica na tabli učilnice je komaj stekla, ko so najhitrejši bralci v državi že prebrali, pravzaprav preleteli članke. Le nekaj sekund so potrebovali najhitrejši, da so prebrali po tisoč besed dolg članek na dveh straneh. Kar se zdi opazovalcu neverjetno, saj se šele komaj zave, da so bralci obrnili liste s članki, že so se potrdili ob preverjanju razumevanja; ko je potrebno odgovoriti na deset z vsebino in razumevanjem celotnega članka povezanih vprašanj. Deset vprašanj, deset točk, vsaj šest jih je potrebno doseči za pozitivni rezultat in vsaj dva od treh testov morata biti pozitivna. Faktor uspešnosti odgovarjanja pa nato zbija s časom branja pridobljeni rezultat. Preprosta enačba, ki da osupljive rezultate!

Tekmovalci – hitri bralci – so se pomerili v treh starostnih kategorijah. V kategoriji otrok do 12. leta starosti (najmlajši udeleženci so bili stari osem let) je JUSTINA DOBRE (5. A) OŠ ALOJZIJA ŠUŠTARJA dosegla SREBRNO PRIZNANJE (prebere 1046 besed na minuto), v kategoriji juniorjev (od 12. do 18. leta) pa je MATEVŽ PLEŠKO (9. B) OŠ ALOJZIJA ŠUŠTARJA dosegel SREBRNO PRIZNANJE (prebere 2731 besed na minuto).

»Možgani potrebujejo hitrost in izzive!«, se strinjata osnovnošolca hitra bralca Justina in Matevž. Hitro branje jima bo prišlo še zelo prav pri nadaljnji poti šolanja! Čestitke!

Prispevek o tekmovanju na rtvslo.si: https://www.rtvslo.si/zabava/zanimivosti/video-v-eni-minuti-prebral-8-523-besed-in-postavil-nov-drzavni-rekord/443042

Majda Hočevar Pleško

© 2018 Zavod sv. Stanislava. Vse pravice pridržane.

Skip to content