O ribezu, zarečenem kruhu in sploh o vsem

Črno, rdeče jagodičje,
razvedri se ti obličje.
V Gorjah črni ribez raste,
kakor želod raste v hraste.
P’r Andreco Tilen, Ana
sta oba zelo zagnana.

Gostja tokratne epizode podkasta Šola tisočerih talentov je Ana Soklič, pedagoginja z ribezove kmetije. V pridelavo, predvsem pa predelavo ribeza jo je uvedel mož, ki je ribezovo kmetijo postavil povsem na novo. Ana se je v otroštvu obiranja ribeza otepala, zdaj pa uživa v življenju na kmetiji s približno 900 grmi ribeza. V pogovoru nam je pojasnila, katere vrste dela takšna kmetija prinaša. Zaupala nam je tudi, kako so prišli do marmelade z dodatkom čokolade in zakaj je njihovo vino iz črnega ribeza tako posebno. Ta dva in vsi ostali ribezovi izdelki s seboj prinašajo tudi zgodbo, ki jo razkrivajo s svojim imenom. Po kom je dobila ime ribezova penina Anina skrivnost, verjetno ni treba posebej pojasnjevati. Za več skrivnosti pa prisluhnite podkastu, ki je na voljo v aplikacijah za podkaste ali tu: https://podcasters.spotify.com/pod/show/os-as

© 2018 Zavod sv. Stanislava. Vse pravice pridržane.

Zavod sv. Stanislava Skip to content