Obisk osnovne šole na Finskem

V iskanju novih idej sta se učitelja Helena Horvat in Matevž Bolta podala na Erasmus+ mobilnost na Finsko, v prijetno mesto Jyväskylä.

Obiskala sva šolo Keljonkankaan yhtenäiskoulu. Cilj mobilnosti je bil spoznati finski šolski sistem in primerjati ga s slovenskim sistemom. Pričakovala sva, da bova videla razlike v metodah poučevanja in organizaciji šole.

Najbolj naju je presenetila velikost razreda, saj je v enem razredu kar 50 učencev. Poleg tega naju je presenetil poudarek, ki ga dajo na različne ročne spretnosti, kot je uporaba šivalnega stroja in dejavnosti pri tehničnem pouku.

Posebej navdušena pa sva bila nad primeri dobrih praks, ki sva jih videla pri pouku. Šola je omogočala učencem, da ustvarjajo in izdelujejo različne izdelke ter razvijajo svoje veščine. Prav tako so poudarjali pomen rekreativnih odmorov na prostem in spodbujali učence, da prihajajo v šolo s kolesom.

Navdušena sva bila nad načinom poučevanja pri tehničnem pouku. Spoznala sva namreč, kako pomembno je, da učencem omogočimo ustvarjalnost in razvijanje spretnosti skozi praktične aktivnosti.

Vsem, ki imajo možnost, bi priporočila obisk te države in te šole, saj nama je omogočil zanimivo primerjavo z našim slovenskim sistemom in spoznanje, da imajo Finci zelo dobro razvite in dodelane prakse v šolstvu.

© 2018 Zavod sv. Stanislava. Vse pravice pridržane.

Zavod sv. Stanislava Skip to content