Predstavitev poklica: KUHARICA

Poklic kuharja smo spoznavali z našo kuharico gospo Minko Nahtigal.

Danes je bila z nami naša kuharica ga. Minka Nahtigal. Od nekdaj je rada dela z ljudmi, zato se je najprej odločila za poklic prodajalke, nato pa naredila prekvalifikacijo za kuharico. K tej izobrazbi je dodala še živilsko, kar ji zelo prav pride pri vodenju kuhinje. V šolskih kuhinjah dela že 32 let. Spoznali smo njen delovni dan, ki se začne zjutraj ob šestih in zaključi do pol treh. Vsak dan pod njunim budnim očesom pripravijo več kot 2000 obrokov. Zjutraj je sprejem vsega potrebnega materiala, nato pa se začne dinamičen dan v kuhinji. Ob vsem tem pa je treba voditi tudi papirje. Ko pride domov, skuha kosilo za svojo družino. Ljubezen do kuhanja ji je prirojena. Kuhala je že za mnoge, tudi papeža Janeza Pavla II.

Z njo smo primerjali razlike med kuharjem v šoli in slavnim kuharjem v eni od restavracij. Razlike so v plači, v delavniku, načinu dela. Vsakdo se odloča po svojih prioritetah.

Poleg kuharja smo spoznavali tudi sorodne poklice natakarja in slaščičarja.

Nekaj časa pa smo posvetili tudi temu, koliko hrane se zavrže in kaj bi lahko naredili, da bi bilo zavržene hrane manj. Najbolj enostavna stvar, ki jo lahko vsi naredimo, je ta, da če nismo lačni, kuharja prosimo za manjšo porcijo.

Poklic kuharja lahko pridobimo na Srednji šoli za gostinstvo in turizem v Ljubljani. Gostinske šole so tudi v Radovljici, Celju, Mariboru … Za poklic slaščičarja pa se lahko izučimo na Biotehniškem izobraževalnem centru v Ljubljani ali na Biotehniškem centru Naklo.

 

© 2018 Zavod sv. Stanislava. Vse pravice pridržane.

Zavod sv. Stanislava Skip to content