Zaključni izleti

V sredo, dan pred zaključkom pouka, so se prvošolci z vlakom odpeljali na zaključni izlet v Radovljico. V Čebelarskem muzeju so izdelovali sveče iz voska, v bližnjem parku so preizkušali moči pri plezanju na drevesa, najslajši del dneva pa je bil sladkanje z velikimi kepicami sladoleda.

Drugošolci so se odpravili v Škofjo Loko. V najlepšem slovenskem srednjeveškem mestu so najprej obiskali kapucine. Brat Jakob jih je povabil v samostansko jedilnico in predstavil življenje frančiškovih bratov. Kasneje so prečkali najstarejši most v Sloveniji, si ogledali kip Janeza Nepomuka na mostu in loški grb, šli so mimo nunske cerkve, kjer so včasih delovale uršulinke, ki so imele na gradu šolo za deklice. Po sladoledu so se podali proti gradu in tamkajšnji kustos jih je popeljal do Škoparjeve hiše – stare bajte s črno kuhinjo, učenci so videli tudi toplar in mlin, v muzeju so si ogledali večino muzejskih zbirk.

Tretješolci so se potepali na domžalskem koncu. Zjutraj so se sprehajali in igrali v Arboretumu, nato pa spoznali izdelovanje slamnikov v Slamnikarskem muzeju in si ogledali staro domačijo.

Petošolci so se z avtobusom odpeljali proti gorenjski, v mesto Tržič. En razred se je odpravil v muzej na ogled stalne zbirke obrti in na delavnico polstenja. Drugi razred si je ogledal staro mestno jedro z njegovimi kulturnimi znamenitostmi in Tekčeve jaslice. Po obeh ogledih so si privoščili sladoled in se z avtobusom odpeljali v Podljubelj, kjer sta razreda izmenično šla do Tominčevega slapu oziroma na igrišče, kjer so fantje navdušeno igrali nogomet, dekleta pa so se podala na igrala in občudovala žrebičke na bližnjem travniku.

Šestošolci so se odpravili z vlakom v Kamnik in se tam osvežili v bazenu.

Na zaključni izlet so se sedmošolci odpravili do Šempetra v Savinjski dolini in do Jame Pekel, kjer so imeli kratek voden ogled, nato pa so se odpravili proti Velenjskemu jezeru. Na urejenem kopališču so se učenci kopali ter igrali na vodnih igralih ali pa so se prosto igrali v senci pod krošnjami na plaži ob jezeru.

V torek 22. 6. 2021 so se 8. razredi odpravili na zaključni izlet v Posočje. Ko so se pripeljali, jih je avtobus odložil pred Tolminskimi koriti. Zraven sprehajalne poti je stalno šumela čudovito turkizna Soča. Po ogledu Tolminskih korit je avtobus odpeljal do kraja, kjer so si lahko ogledali ostanke vojaških rovov, ki so jih vojaki skopali v času Soške fronte. Nato so se peš odpravili do Kobariškega muzeja. Približno eno uro nas je po muzejskih prostorih vodil vodič, ki je  v eni izmed sob na maketi z barvami prikazal potek 12. soške bitke, za konec pa so si ogledali še kratek film o začetku, poteku in koncu te krvave bitke.  Odpravili so se še do reke Nadiže, ki je bila dovolj topla za kopanje, zato smo se po želji v njej lahko ohladili.

© 2018 Zavod sv. Stanislava. Vse pravice pridržane.

Zavod sv. Stanislava Skip to content