Evropska noč raziskovalcev

Noč raziskovalcev bo potekala v petek, 28. septembra 2018. Povabljeni, da si pogledate pester program in izberete nekaj zase.

Noč raziskovalcev je vseevropska prireditev, ki poteka vsako leto zadnji petek v septembru vse od leta 2005, vanjo pa je vsako leto vključenih približno 30 držav in več kot 300 mest. Leta 2017 je na teh znanstvenih dogodkih sodelovalo približno 1,1 milijona državljanov in več kot 21.000 raziskovalcev.
Noč raziskovalcev bo letos potekala v petek, 28. septembra 2018, v več kot 340 mestih v različnih državah.

V Sloveniji bodo v njej sodelovale tri organizacije z zelo bogatim programom, kjer vsakdo lahko najde nekaj zase:
1. Filozofska fakulteta Univerze v Ljubljani – Humanistika, to si ti!
2. konzorcij partnerjev Ustanova Hiša eksperimentov, Institut »Jožef Stefan«, Kemijski inštitut in Tehniški muzej Slovenije – Noč ima svojo moč
3. konzorcij partnerjev Univerza v Mariboru, Univerza na Primorskem, Gimnazija Franca Miklošiča Ljutomer – SAWE – “Varni z znanostjo”

Osrednji namen dogodka je popularizirati poklic raziskovalca, znanstvenika in ga približati širši javnosti, zlasti mladim. Projekt skozi vrsto aktivnosti ozavešča o družbeno pomembni vlogi raziskovalcev, znanosti in vplivu le-te na vsa področja človekovega delovanja. Dogodek je tako zanimiv za vse, ki jih zanima, »kako deluje« in »kaj znanost pomeni za naša življenja«. Dogodek je izjemna priložnost zlasti za mlade, saj jim pomaga spoznati različne vidike atraktivnega poklica raziskovalca ter hkrati ponuja vrsto kariernih možnosti. Skozi eksperimente, predstavitve, gledališke igre, delavnice za odrasle in otroke, vodene izlete v laboratorijih, kvize o znanosti in podobno imajo obiskovalci priložnost na interaktivni način navezati stik z raziskovalci in spoznati njihov prispevek k družbi.

© 2018 Zavod sv. Stanislava. Vse pravice pridržane.

Zavod sv. Stanislava Skip to content