Natečaj za najboljši srednješolski esej

Slovenski center PEN letos organizira 53. Mednarodno srečanje pisateljev na Bledu. V tem okviru so pripravili razpis za najboljši srednješolski esej na razpisano temo, o kateri na srečanjurazpravljajo ugledni literarni ustvarjalci z vsega sveta.

Vabijo vas, da pošljete svoj esejistični prispevek. Letošnji temi sta dve:

SVOBODA V ČASU COVIDA

Svoboda, naj bo svoboda gibanja, izražanja, politična ali svoboda življenja, ni samoumevna dobrina. Je odločitev vsakega posameznika, da se za njo bori in da zanjo živi. Če smo še pred dobrim letom dni potovali, kamor smo želeli, obiskovali prijatelje, se družili in hodili v šolo, so nam v zadnjem letu epidemija in ukrepi za njeno zajezitev temeljito spremenili življenje. A svoboda duha ne vprašuje po mejah občin in urah izhodov. V eseju razmišljajte o vaši osebni svobodi, lahko se podate v zgodovino k različnim pojmovanjem svobode, še bolj pa nas zanima vaše videnje o prihodnosti svobode. Naj vam pero svobodno teče, če vam korak za zdaj še ne sme!

PIŠEM, O ČEMER RAZMIŠLJAM – PROSTA TEMA

Po lansko dobro sprejeti prosti temi so se tudi letos odločili, da vam prepustimo izbiro, o čem želite pisati. Pišite o tem, o čemer pogosto premišljujete, pa nimate priložnosti zapisati svojih misli. Prosijo pa vas, da se v eseju posvetite eni izbrani tematiki. Morda najdete navdih v Temeljni listini PEN-a, na povezavi http://www.penslovenia-zdruzenje.si/temeljna_listina, ki povezuje 145 centrov PEN po svetu.

Esej naj obsega vsaj 3.500 in ne več kot 10.000 znakov (s presledki). Poslan naj bo v obliki tipkopisa v zaprti ovojnici ali po elektronski pošti. Poleg imena avtorja in omembe letnika in šole prosijo tudi za ime in naslov mentorja. Za vsako razpisano temo bosta podeljeni dve nagradi za vsako kategorijo posebej, po ena nagrada za dijake 1. in 2. letnika in po ena nagrada za dijake 3. in 4. letnika.

Eseje pošljite najkasneje do 20. maja 2021 na elektronski naslov [email protected] ali po pošti na Slovenski center PEN, Komisija za šolski esej, Tomšičeva ul. 12, 1000 Ljubljana. Za vse informacije so na voljo na tel. št. 030 321 710 (Tanja Tuma).

Želimo vam veliko razmišljujočih in ustvarjalnih trenutkov.

© 2018 Zavod sv. Stanislava. Vse pravice pridržane.

Zavod sv. Stanislava Skip to content