1. b na ekskurziji v sosednji Italiji

Kot že naši predhodniki se je tudi naš razred odpravil na dolgo pričakovano ekskurzijo, o kateri je zagotovo vsak izmed nas slišal kaj lepega.

Ob ogledu cerkve v Repentaboru smo od tamkajšnjega g. župnika slišali marsikateri nov podatek o tem delu zamejstva. Pripovedoval nam je o problematikah, s katerimi se srečuje slovenska manjšina, pa tudi o zanimivi zgodovini Tabora. Po kratkem sprehodu okoli cerkve smo se odpravili na Licej Franceta Prešerna v Trstu, kjer smo se spoznali z učenci, ki imajo slovenske korenine, pa tudi z učenci, ki so npr. prvi v družini, ki razumejo in govorijo slovensko. Kljub temu da smo našli precej razlik v naših vsakdanih, smo našli tudi veliko podobnosti. Različnosti nas bogatijo. Odpravili smo se tudi v središče Trsta in si ogledali še njegove znamenitosti – Narodni dom in slovensko knjigarno. Končno smo imeli prosti čas, da smo lahko reševali zanimiva vprašanja v predpripravljeni knjižici in med drugim tudi spoznali mesto z nekoliko drugačne perspektive. Na trgu pred mestno hišo smo naleteli na številne protestnike, ki so sodelovali na “Podnebnem štrajku“.Po končanem ogledu smo se odpeljali v hostel in na večerjo.

V soboto zjutraj smo se sprehodili po Ogleju in videli čudovito cerkev s še lepšim talnim mozaikom, nato pa mesto Gradež, kjer smo se odpravili do peščeno-kamnite obale. Nekateri so bili tako pogumni, da so namočili svoje noge v mrzlo Jadransko morje. V kraju Križ smo si ogledali ribiški muzej, ki je bil ustanovljen na pobudo tamkajšnjih prebivalcev.

Dan se je s prečudovitim sončnim zahodom prevesil v večer, naše popotovanje pa proti koncu.

Discipuli laeti domum venerunt.

Josipina Julija Petrovič, 1. b

 

© 2018 Zavod sv. Stanislava. Vse pravice pridržane.

Zavod sv. Stanislava Skip to content