Tudi 3. č je bil na ekskurziji v Nemčiji

Lepote Nemčije je med 10. in 16. septembrom 2023 odkrival tudi 3. č. Prvega dne jih je najbolj očaralo mesto Rothenburg s svojimi hišami in izgledom.

1. dan

Na pot v Nemčijo smo se odpravili zgodaj zjutraj. Po kratkem postanku v Avstriji smo se hitro odpeljali proti Dachauu. Ob prihodu v taborišče smo si v manjši kinodvorani pogledali film o življenju v koncentracijskem taborišču. Ogledali smo si bivalne prostore sužnjev ujetništva in njihove verske prostore. Sprehodili smo se tudi skozi muzej, kjer je bilo že o prej slišanem tudi napisano in prikazano. V kapeli pri karmeličankah smo opravili nedeljsko sveto mašo.

Pot iz Dachaua smo nadaljevali proti Augsburgu, kjer smo si ogledali Fuggerei in izvedeli zanimive podatke o družini Fugger. Po kratkem sprehodu po mestu in kosilu smo se odpeljali v mesto Rothenburg ob der Tauber.

Mesto Rothenburg nas je s svojimi hišami in izgledom očaralo že na prvi pogled. Ko smo se namestili in povečerjali, smo se odpravili na večerni sprehod. Ogledali smo si krasne srednjeveške hiše, izložbe s hrano in oblačili ter se spoznali z večernim življenjem tamkajšnjih domačinov. Profesor Petrevčič nas je peljal na mestno obzidje, po tem pa smo imeli možnost samostojnega ogleda mesta. Zvečer smo se vsi utrujeni odpravili v hostel, pred spanjem pa je sledila še molitev s kaplanom Bregarjem.

 

2. dan

Po zajtrku smo se odpravili do protestantske cerkve, kjer smo slišali referate o reformaciji na Slovenskem in v Nemčiji. Tam smo si ogledali tudi spominsko ploščo Primoža Trubarja. Vstopili smo v cerkev, kjer nas je profesor Bregar poučil o takratni veri in njihovih navadah. Še zadnjič smo se sprehodili po mestu in poskusili njihovo specialiteto Schneeballen.

Pot smo nadaljevali proti Weimarju. Na poti smo izvedeli veliko zanimivega. Dolgčas smo  odganjali z igranjem taroka. V Weimarju smo se razdelili po skupinah in imeli 3 ure časa, da izpolnimo učni list. Dve nalogi sta vsebovali intervju z domačini. Po skupinskem delu smo se peš odpravili proti hostlu. Tam nas je čakal avtobus z našo prtljago. Po krajšem čakanju smo se namestili v sobe. Imeli smo tudi možnost obiska svete maše, ki jo je daroval kaplan Bregar. Po odlični večerji smo imeli zabavni večer, kjer smo predstavili utrinke in prigode, ki smo jih doživeli v Weimarju. Med samo predstavitvijo smo se veliko presmejali, na koncu pa je žirija podelila nagrade tistim, ki so se najbolje odrezali.

 

3. dan

Tretjega dne je napočil čas, da smo se končno odpravili do glavnega nemškega mesta, Berlina. Do tja smo imeli slabih pet ur vožnje s krajšimi postanki in gnečo na cesti. Ko smo prispeli, nas je profesor Petrevčič razveselil s težko pričakovanim presenečenjem. Mesto smo si ogledali še z drugačne perspektive, saj smo uživali na ladjici s pogledom na prelep Berlin. V spominu nam je ostala vodička, ki nam je z velikim navdušenjem predstavljala mesto in njegove znamenitosti. Zatem smo odšli v muzej, po tem pa smo imeli prosti čas. Pot smo z avtobusom nadaljevali do našega hostla, kjer smo bili nastanjeni nadaljnje tri dni. Po večerji je sledil večerni sprehod do East Side Gallery. Bili smo očarani nad znanimi poslikavami Berlinskega zidu. Po ogledu mesta smo imeli prosti čas, se malo podružili, poklepetali in pozno v noč zaspali.

 

4. dan

Sredo smo začeli z ogledom nemškega parlamenta. Sprehodili smo se po strehi in naredili nekaj krasnih fotografij. Po obisku smo se sprehodili po nemškem živalskem vrtu. Nagledali smo se prekrasnih živali, nato pa odšli še do Brandenburških vrat, spomenika Judom in nazaj z avtobusom proti centru mesta. Ogledali smo Check point Charlie ter muzej. Zatem smo imeli prosti čas. Zvečer smo si ogledali predstavo Čakajoč Godota v nemškem jeziku, ki nam bo ostala v lepem spominu, tudi če je nismo tako dobro razumeli.

 

5. dan

Naš dan se je začel z vožnjo proti Pergamonmuseumu – The Panorama. Medtem ko smo se sprehajali po muzeju, smo naleteli na ogromno platno, ki nam je prikazovalo panoramo mesta Pergamona v rimskih časih. Pot smo nadaljevali do Historische museuma, v katerem smo spoznali veliko informacij o časih vojne v Nemčiji. Po ogledu smo imeli prosti čas, ki je bil namenjen tudi za kosilo. Cel dan je bil namenjen ogledu muzejev, zato smo kot zadnjega obiskali Stasi muzej, ki je bil nekoč zapor. Ta muzej nas je najbolj navdušil, saj smo se sprehodili po hodniku, ki so ga iz obeh strani obdajale zaporniške celice. Po tem je sledila skupna večerja. Odšli smo v restavracijo, kjer smo si privoščili nemške klobase. Ena najbolj znanih je Currywurst, ki smo jo z užitkom poizkusili.

 

6. dan

Predzadnji dan naše ekskurzije pa smo preživeli v avtobusu, saj smo Berlinu pomahali v slovo in se podali proti mestu Augsburg. Krajši postanek smo naredili ob ostankih Berlinskega zidu, nato pa smo nadaljevali našo pot. Naslednji postanek je bil za kosilo, ki smo ga zaužili v McDonald’su. Skoraj cel dan smo se zabavali na avtobusu in v poznih urah prispeli do našega zadnjega hostla v Augsburgu. Dan smo zaključili s sprehodom po mestu.

 

7. dan

Po zajtrku smo se odpeljali proti Münchnu. Odpravili smo se v tehniški muzej in bili nad njim zelo navdušeni. Po ogledu je sledil samostojen ogled mesta in kosilo. Zgodaj popoldne pa je sledila vožnja domov in s tem zaključek naše prelepe ekskurzije. Hvala šoferju in vsem profesorjem, ki so nam prikazali lepote Nemčije.

 

Manca Juvan in Nives Dolinar, 3. č

© 2018 Zavod sv. Stanislava. Vse pravice pridržane.

Zavod sv. Stanislava Skip to content