Državljanska kultura

Za dijake 3. letnika Škofijske klasične gimnazije je 18. in 19. junija 2019 potekal program ‘državljanske kulture’.

Prvi dan je potekal v šoli, kjer so dijaki prisluhnili nagovoru g. Petra Slapšaka, direktorja podjetja Elementum. Nato je dijake nagovoril še nekdanji dijak ŠKG, sedaj pa župan občine Medvode, g. Nejc Smole. Oba predavatelja sta pri dijakih vzpodbudila zanimanje in utrdila zavest o pomenu aktivnega državljanstva. Sledil je program po razredih, ki so ga vodili učitelji. V okviru tega so dijaki razmišljali o osamosvojitvi Slovenije, pomenu simbolov in praznikov, državni ureditvi, pravicah in dolžnostih ter ekonomski odgovornosti.
Drugi dan so se dijaki podali v center Ljubljane, na obisk različnih državnih institucij. V skupinah so obiskali Državni zbor RS, Ustavno sodišče RS, Računsko sodišče RS, Predstavništvo Evropskega parlamenta v Sloveniji (Hišo EU) ter Vlado RS.
Posebnost letošnjega leta je bil obisk Vlade Republike Slovenije, kjer je dijake pozdravil in nagovoril tudi predsednik vlade Marjan Šarec. Nato so se dijaki spremenili v ministre ter razpravljali o prioritetah Slovenije pri predsedovanju Svetu EU leta 2021.
Po ogledih so dijaki opravili še pohod do nekaterih drugih državnih institucij.
Med pohodom je skupino dijakov nepričakovano pozdravil in sprejel tudi predsednik države Borut Pahor.
Jernej Pisk, prof.

© 2018 Zavod sv. Stanislava. Vse pravice pridržane.

Zavod sv. Stanislava Skip to content