6. dan (23. 2.): Izjemno topel sprejem v Clevelandu

Sobota je bila zopet turistično-koncertno obarvana, dan pa je zaznamovala tudi velika gostoljubnost in navdušenje Slovencev iz Clevelanda.

Spočite smo se zbudile v slovenskih domovih, kjer smo bile deležne obilnih zajtrkov. Razvajali so nas s palačinkami, šnitami s cimetom, jogurtom s svežimi borovnicami, robidnicami in jagodami, celo prave ameriške burgerje smo jedle že zjutraj. Pred nami je bil dolg in pester dan, zato se je bilo pametno dobro okrepiti.
Dopoldan smo preživele v mestu in pozirale ob vseh najpomembnejših turističnih napisih. Ob enem izmed njih smo na drugo stran objektiva povabile tudi našega fotografa Janeza. Ker je bilo časa malo, vabilo pa je preveč muzejev, smo se razdelile v skupine in si nekatere ogledale Rock&Roll Hall of Fame, druge smo odšle v Science Museum, vse skupaj pa raziskovale The Cleveland Museum of Art. Pred slednjim smo se posladkale s pravimi ameriškimi krofi. Popoldan smo imele vajo in se pripravljale še na zadnji koncert predno stopimo na velike odre ACDA. Naši gostitelji so nam povedali, da bodo na koncert prišli Slovenci od blizu in daleč. Številni so napolnili izjemno akustično cerkev, v kateri se je med našim petjem čutilo njihovo toplo naklonjenost. Slovenske pesmi peti ljudem, ki že desetletja živijo daleč od domovine, je posebno doživetje. Ko smo pele: “… Zatorej resnično povem, slovenski deželi enake ne vem …” je bilo na mnogo obrazih videti solze. Pokoncertno druženje se je dogajalo v veliki župnijski dvorani ob obilni pojedini. Ob zvokih nepogrešljive harmonike se je zavrtel tudi prof. Močnik, nekatere pa smo spoznavale sorodnike in prijatelje družin gostiteljic. Vesele smo, da je na naš koncert prišel tudi generalni konzul RS v Clevelandu g. Andrej Rode z družino. Vsi se veselijo našega jutrišnjega petja pred in med mašo ter nam želijo navdušujoče nastope pred zahtevno mednarodno publiko na konferenci ACDA.

Fotografije: Janez Eržen

© 2018 Zavod sv. Stanislava. Vse pravice pridržane.

Zavod sv. Stanislava Skip to content