Aktivno državljanstvo za dijake 3. letnika

V teh dneh se dijaki udeležujejo obveznih izbirnih vsebin, ki se od letnika do letnika nekoliko razlikujejo. Zadnja delovna ponedeljek in torek v tem šolskem letu sta v 3. letniku namenjena področju aktivnega državljanstva.

Program prvega dneva, 21. junija, je potekal v šoli. Dijaki so za uvod prisluhnili Mateju Cepinu, direktorju Socialne akademije, in Petru Meršetu, nekdanjemu dijaku Škofijske klasične gimnazije, novinarju in aktivnemu državljanu. Gosta sta spregovorila o svojih svojih izkušnjah z udejstvovanjem na različnih področjih. V nadaljevanju so besedo dobili nekateri dijaki, ki so se tudi sami že “aktivirali” – bodisi v okviru dijaške skupnosti bodisi v okviru krožkov in projektov s področja aktivnega državljanstva, ki jih je na ŠKG kar nekaj.

Po odmoru je program potekal po razredih, kjer so profesorji predstavili različne teme: državno ureditev, pravice in dolžnosti, gospodarstvo in finance ter razpad Jugoslavije in osamosvojitev.

 

V vročem poletnem dopoldnevu 22. junija pa je bilo skupinice dijakov ŠKG mogoče srečati v centru Ljubljane, kjer so obiskovale (zaradi epidemioloških razmer tokrat le od zunaj) različne državne institucije in iskale informacije o njih.

Na naslovni fotografiji je skupina dijakinj 3. a z g. Jorgom K. Petrovičem, podpredsednikom Računskega sodišča.

© 2018 Zavod sv. Stanislava. Vse pravice pridržane.

Zavod sv. Stanislava Skip to content