Biološko-kemijska izmenjava v Belgiji

Od 6. do 13. novembra 2022 je v Nijlenu v Belgiji potekala biološko-kemijska izmenjava. Nanjo se nas je odpravilo osem dijakov in dve profesorici, gospa Bavec in gospa Prašnikar, ki sta nas lepo popeljali skozi celoten teden.

Izmenjavo smo začeli v nedeljo, ko smo se dobili na letališču na Brniku, od koder smo se odpravili v Bruselj. Tam so nas na letališču prijazno sprejele naše gostujoče družine, pri katerih smo prebivali. Prvi dan izmenjave smo se skupaj dobili v šoli, kjer so nas učenci iz Belgije popeljali po šoli, potem smo samo Slovenci preživeli dve uri v laboratoriju, kjer smo izdelovali biodizel. Tukaj nas je pri našem delu vodila profesorica iz gostujoče šole. Popoldan smo se vsi skupaj odpravili v čokoladnico, kjer smo bili seznanjeni s tem, kako čokolada nastane, ves čas pa smo sproti preizkušali svoje slaščičarske sposobnosti.

Drugi dan smo se skupaj s celotnim razredom dijakov iz Nijlena odpravili v muzej radioaktivnosti. Tam smo se podučili o tem, kam določeni radioaktivni odpadki gredo, kako jih shranjujejo itd. Popoldan pa smo si ogledali še rudnik in stavbe, ki so bile potrebne, da je rudnik deloval. Tu smo spoznali, kako je izgledal normalni dan v rudniku. Sprehodili smo se skozi stavbe nad rudnikom in se naučili, kaj se je dogajalo v njih, potem pa smo se spustili še v podzemlje, kjer smo si ogledali, kako je potekalo delo v rovu.

V sredo smo tri ure gostovali pri pouku Belgijcev ter malce preizkusili njihov način šolanja. Nato pa smo se od njih poslovili in se odpravili v muzej diamantov, kjer smo si ogledali, kako so diamante izdelovali, kakšne so njihove oblike in vrste, potem pa smo imeli popoldan prosti čas, ki smo ga preživeli skupaj.

Četrti dan smo se samo Slovenci z vlakom odpravili v čudovito turistično mesto Brugge, kjer smo preizkusili odlične vaflje in se z ladjico zapeljali okoli po mestu, kasneje smo se z vlakom odpravili še do obale Belgije, kjer smo se malce podružili, dokler se zvečer nismo odpravili nazaj.

V petek smo se zjutraj ponovno z vlakom zapeljali do našega cilja. Skupaj smo si namreč ogledali glavno mesto Bruselj. Tam smo sprva nekaj ur preživeli v naravoslovnem muzeju, kjer smo si ogledali veliko zbirko dinozavrov, živali in predel muzeja, ki je govoril o razvoju človeka. Kasneje smo se skupaj odpravili v parlament, kjer smo si ogledali manjši muzej, nato pa nas je prijazno sprejel in po sami stavbi popeljal Jure Bizjak.

Prišla je tudi sobota – ta dan smo preživeli z našimi gostitelji, ki so nas popeljali v mesto Antwerpen. Tam smo se skupaj pozabavali.

Ko je napočil zadnji dan izmenjave, smo se zjutraj na letališču poslovili od svojih gostiteljskih družin in se srečno vrnili nazaj v Ljubljano, kjer smo zaključili svojo izmenjavo.

 

Pia Nahtigal, 2. č

© 2018 Zavod sv. Stanislava. Vse pravice pridržane.

Zavod sv. Stanislava Skip to content